Uitdaging IoT

‘Gebrek aan interne IoT-kennis is grote hobbel voor organisaties’

by Redactie IoT Journaal18 augustus 2017

Organisaties die IoT-projecten hebben lopen of aan het opzetten zijn, stuiten op drie flinke hobbels. Dat blijkt uit een onderzoek verricht door het marktonderzoeksbureau Vanson Bourne, in opdracht van het Britse Inmarsat, een aanbieder van satellietcommunicatie. Wie het gehele onderzoek wil lezen, kan het bij IoTJournaal gratis downloaden (32 pagina’s, 8,1 Mb, PDF).

Voor het onderzoek ‘The Future of IoT in the Enterprise 2017’ heeft de Engelse marktonderzoeker Vanson Bourne in mei van dit jaar in totaal 500 mensen geïnterviewd. Het ging daarbij om organisaties in Azië, Europa en de Verenigde Staten, met een personeelsbestand van minimaal 1.001 medewerkers. De bevraagden zelf waren hetzij eindbeslissers, beïnvloeders of eindverantwoordelijk op operationeel niveau. Vanson Bourne heeft vier sectoren nader onder de loep genomen: landbouw, energie, mijnbouw en transport & logistiek. Om het plaatje nog completer te maken: 21 procent van de organisaties beschikt over volledig geïmplementeerde IoT-oplossingen, terwijl 32 procent op zijn minst al gedeeltelijk geïmplementeerde IoT-toepassingen gebruikt. En ten slotte: maar liefst 82 procent van de bevraagde organisaties geeft aan dat er binnen nu en twee jaar IoT-oplossingen in gebruik zullen zijn.

Drie grootste IoT-hobbels

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn als het gaat om IoT in de praktijk, zo blijkt uit het onderzoek. Sterker nog: er zijn aardig wat hobbels die organisaties moeten zien te nemen om het een en ander goed werkend te krijgen zodat er de meeste meerwaarde aan de IoT-oplossingen wordt ontleend. De drie grootste drempels of uitdagingen die organisaties op hun IoT-pad hebben wij voor u op een rijtje gezet:

Data Security

IoT-toepassingen genereren een aardige hoeveelheid data. Gelukkig maar, want dat is juist één van de belangrijkste pluspunten. Alleen blijkt het voor organisaties in de praktijk lastig te zijn om die gegevens afdoende te beschermen tegen in- en externe kwaadwillenden. Ook vrezen zij dat werknemers per ongeluk data op straat laten komen of de integriteit van de gegevens aantasten. Geen prettig vooruitzicht. En het is nog eens vervelender gezien de Europese General Protection Regulation-wetgeving (GDPR) voor data die in mei 2017 van kracht wordt. De daarin vastgelegde sancties zijn namelijk niet mals: maximaal 4 procent van de wereldwijde omzet van de organisatie of ten hoogste 20 miljoen euro, afhankelijk van wat de hoogste boete oplevert.

Datacommunicatie

Niet alleen de veiligheid van de IoT-data bezorgt sommige organisaties hoofdbrekens. Het blijkt in de praktijk ook lastig te zijn om die gegevens van A naar B te krijgen. Vooral als het gaat om sensoren die op afgelegen plekken liggen (denk aan mijn- en landbouw). Met andere woorden: de mobiele netwerkinfrastructuur – veelal de IoT-specifieke kortere afstand-netwerken zoals LoRa en Sigfox – is hier een probleem. Net zoals de beschikbaarhed (lees: dekking) van mobiele IoT-netwerkinfrastructuur voor de langere afstand.

Kennis

De derde en laatste hobbel is het gebrek aan interne IoT-kennis bij organisaties. Het tekort aan deskundige medewerkers (zowel als het gaat om IoT-technologie als datagerelateerde technologie) breekt hen aardig op. Vandaar dat de meerderheid van de bevraagde organisaties in belangrijke mate (moeten) vertrouwen op externe dienstverleners die medewerkers met dergelijke kennis wel hebben.

IoT Kennis bij medewerkers