Apple Homekit

GFK: ‘Nederlandse Smart Home-consument leunt graag op installateur’

by Redactie IoT Journaal13 januari 2022

Het is een trend die in belangrijke mate versneld is door de corona-crisis en de bijbehorende beperkende maatregelen, zoals het zoveel mogelijk werken vanuit huis: de Nederlandse consument koopt massaal IoT-spullen voor thuis. Het jaarlijkse Smart Home Monitor-onderzoek 2021 van het bureau GFK (ooit in 2015 gestart) laat dat overduidelijk zien. Een opmerkelijke conclusie uit het onderzoek is dat de slimme spullen met name worden gekocht vanwege het gemak én om energie te besparen.

GFK bevraagt jaarlijks 1.100 consumenten naar hun aanschafplannen en recente aankopen op het gebied van spullen waarmee hun huis wordt verslimd. In de 2021-versie van het bewuste Smart Home Monitor-onderzoek blijkt dat Nederlandse huishoudens inmiddels gemiddeld vijf slimme apparaten in huis heeft staan. Bij een vijfde gaat het zelfsom zeven of meer Smart Home-producten, aldus het bureau. Dat de corona-pandemie het een en ander heeft versneld, is ook terug te zien in de onderzoeksresultaten: maar liefst 25 procent van de bevraagde consumenten geeft aan dat hun belangstelling voor dergelijke apparaten is toegenomen sinds de pandemie.

Gouden tijden voor installatieranche

Waar in 2020 nog met name werd geïnvesteerd in IoT-spullen voor het beveiligen van het huis, is vorig jaar met name de portemonnee getrokken voor apparaten die het gemak bevorderen en/of energiebesparing realiseren. GFK noemt de slimme vaatwasser (+740 procent), slimme tuinsproeiers (+147 procent) en robotmaaimachines (+105 procent) als regelrechte ‘kaskrakers’. De aangeschafte spullenboel wordt in toenemende mate niet door de consument zelf geïnstalleerd, weet het bureau. Men doet daarvoor steeds vaker een beroep op een installateur (2020: 17 procent, 2021: 23 procent). Zo’n 61 procent van de bevraagde consumenten geeft inmiddels aan dat zij de installatie van Smart Home-producten het liefst door iemand anders te willen laten doen. In 2020 ging het nog om 53 procent van de respondenten. Het lijkt daarmee dat er gouden tijden aanbreken voor de installatiebranche.

IoT Smart home Nederland 2021