Google Nest Hub IoT

Google analyseert nu ook slaappatronen

by Redactie IoT Journaal18 maart 2021

Internetgigant Google kondigt de tweede generatie van zijn Nest Hub (adviesverkoopprijs 89,99 euro) aan. Het ‘slimme fotolijstje’ dat ook als speaker en centrale bediening voor andere apparaten dient, heeft verschillende upgrades gekregen. Eén nieuwe functie trekt echter de aandacht: de ingebakken Sleep Sensing-technologie. Het moet slaappatronen van gebruikers herkennen en analyseren.

Google heeft zijn nieuwe Google Nest Hub op diverse fronten verbeterd. Zo is, naar verluidt, de weergave van lage tonen met zo’n 50 procent verbeterd (dankzij een grotere speaker van 1,7-inch). Maar de belangrijkste extra functionaliteit zit ‘m in de ingebakken Motion Sense-functionaliteit. Dankzij het gebruik van de door Google ontwikkelde Soli-radartechnologie voor de korte afstand, is het nu ook in staat om bewegingen op te pikken en te analyseren. Ondanks het feit dat de Hub niet over een ingebouwde camera beschikt, wat de meest gangbare wijze is om bewegingen waar te nemen. Soli wordt in bepaalde modellen van Google’s smartphones al gebruikt om bediening via handgebaren mogelijk te maken.

‘Hey Google, how did I sleep?’

De Sleep Sense-functie van de nieuwe Google Nest Hub is bedoeld om gebruikers de mogelijkheid te geven hun slaappatronen te laten analyseren. Na het wakker worden, kan de gebruiker met het commando ‘Hey Google, how did I sleep?’ informatie krijgen over zaken als het aantal keren dat hij of zij in de slaap heeft bewogen en of er door hem of haar is gesnurkt. Vervolgens komt de Nest Hub desgewenst met slaapadviezen. Volgens Google ligt aan die adviesfunctie een batterij aan specialistische kennis over slapen ten grondslag. De internetgigant heeft daarvoor ‘slaapwetenschappers’ en diverse organisaties, zoals de American Academy of Sleep Medicine, geraadpleegd. Hoe dat in de praktijk werkt? Daar heeft Google een promofilmpje over gemaakt.