Industry 4.0 IoT IIoT

GSMA: ‘Slimme fabrieken goed voor 1,4 Gigaton CO2-reductie’

by Redactie IoT Journaal8 november 2021

Het is actueler dan ooit: de opwarming van de aarde. Wetenschappers wijzen in dat verband op de noodzaak van het verminderen van CO2-uitstoot door bijvoorbeeld de industrie. En daar kunnen IoT-toepassingen in de zogenoemde ‘slimme fabrieken‘ een belangrijke rol in spelen. De GSMA, de wereldwijd opererende vereniging van spelers in de mobiele telefonie-sector, heeft uitgevogeld dat slimme fabrieken binnen negen jaar een kleine 1,4 Gigaton aan C02-reductie kunnen opleveren.

De United Nations Climate Change Conference (COP26, van 31 oktober tot 12 november 2021) in de Schotse stad Clasgow benadrukt nog maar eens dat klimaatverandering een ‘hot issue’. Als u ons de woordgrap wilt vergeven. Tijdens COP26 wordt de klimaatverandering en de klimaatdoelen op mondiaal en nationaal niveau besproken. Niet alleen regeringsleiders en topwetenschappers zijn erbij betrokken: ook diverse bedrijfstakken laten zich horen en zien tijdens de conferentie.

Positieve bijdrage

De GSMA, de club van partijen die actief zijn op het gebied van mobiele telefonie, is daar één van. De belangenvereniging heeft uit laten zoeken wat de mogelijke positieve bijdrage is van de sector op de klimaatdoelen. Een voorbeeld: als de industrie wereldwijd in 2050 klimaatneutraal wil zijn (geen Co2-uitstoot), dan de CO2-uitstoot in 2030 al minimaal met 8,6 Gigaton zijn verminderd. Door fabrieken te ‘verslimmen’ met behulp van IoT en mobiele datacommunicatie, zou er over negen jaar al 1,4 Gigaton C02-reductie zijn te realiseren. Geen onbelangrijke hoeveelheid. Overigens moet het leeuwendeel daarvan -70,3 procent om precies te zijn – in de regio Asia-Pacific (waar industriële grootmachten als China, Japan en Korea onder vallen) worden opgehoest. Hoe dat zou moeten worden aangepakt? Dat heeft de GSMA in een overzichtelijke infographic weten te vatten.

Infographic Industry 4.0 CO2