Nieuws IoT 5G

Handig: Belangrijkste 5G-nieuwtjes op een rijtje

door Redactie IoT Journaal31 juli 2018

Er gebeurt de laatste tijd nogal veel op het gebied van 5G, de opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze (data)communicatie én de gedoodverfde IoT-netwerkinfrastructuur voor toepassingen zoals de zelfrijdende auto. Het is wellicht lastig om het overzicht op alle nieuwtjes te houden, dus geven wij u een paar van de meest interessante en recentste ontwikkelingen op 5G-gebied.

Overheid België & 5G-frequentieveiling

België sorteert alvast voor op de uitrol van 5G-netwerken door de spelregels voor zijn frequentieveiling (eind 2019) bekend te maken. Allereerst ziet het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), de overheidsinstantie die toezicht houdt op de post- en telecommarkt, het liefst een vierde mobiele aanbieder. België telt nu nog drie operators met een eigen netwerk (Orange België, Proximus en Telenet). Volgens BIPT zou die grotere concurrentie meer innovatie en lagere tarieven tot gevolg hebben. De Belgische overheid kan dat echter niet afdwingen, dus moet het via een omweg. Bijvoorbeeld door de voorwaarden van de frequentieveiling daarop in te richten. De Nederlandse regering heeft dat overigens jaren geleden eveneens gedaan. De frequentieveiling in België omvat allereerst bestaand spectrum dat 23 jaar lang mag worden gebruikt (990 MHz, 1800 MHz en 2100 MHz). Daarnaast komen nieuwe frequenties vrij: 700 MHz, 1400 MHz en 3600 MHz. Dit spectrum mag twintig jaar lang worden gebruikt. Naar verwachting moet de veiling zo’n 680 miljoen euro voor de Belgische schatkist opleveren.

5G in de USA: Nokia wint deal en Verizon rolt uit

De Amerikaanse vestiging van de Duitse mobiele operator T-Mobile (onderdeel van operator Deutsche Telekom) heeft de Finse netwerkspecialist Nokia een contract gegund voor de levering van 5G-diensten en software. Met de deal is een slordige 3,5 miljard Amerikaanse dollars gemoeid. T-Mobile USA gegbruikt in de eerste instantie twee frequenties (600 MHz en 28 GHz) om de gewenste landelijke dekking van zijn 5G-netwerk te bewerkstelligen. Naar verwachting moeten er nog voor het eind van dit jaar in meerdere Amerikaanse steden commerciële 5G-netwerken in gebruik worden genomen. Concurrent Verizon heeft overigens ook de nodige 5G-plannen aangekondigd. Zo heeft het bedrijf laten weten dat het ‘later dit jaar’ 5G-netwerken in gebruik zal nemen in de steden Houston (Texas), Los Angeles ( Californië) en Sacramento (Californië).

Britse operator wil 5G-samenwerking met bedrijfsleven

O2, de Britse mobiele operator en dochteronderneming van het Spaanse Telefónica, heeft de 100 grootste bedrijven in Groot-Brittannië gevraagd om mee te denken over manieren waarop 5G kan worden toegepast voor specifieke bedrijfsdoeleinden. Dat ‘meedenken’ bestaat niet alleen uit brainstormen, maar zal ook een heuse 5G-test van de bedachte toepassing inhouden. Wie daaraan mee wil werken, kan zich nog tot september 2018 melden bij O2. De mobiele operator verwacht in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk te hebben uitgerold.

5G ook in de Filipijnen

De Filipijnse operator Globe is druk bezig met het voorbereiden van zijn bestaande landelijk dekkende 4G-netwerk voor de komst van 5G. Het werkt hiervoor samen met de Chinese netwerkleverancier Huawei. Volgens Globe moet het 5G-netwerk in de tweede helft van 2019 ‘live’ kunnen gaan.

 

 

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail