Jeroen Hoencamp VodafoneZiggo

Hoogste baas VodafoneZiggo: “Nederland mist digitale ambitie”

by Redactie IoT Journaal24 november 2017

Ogenschijnlijk gaat het verdomd goed met de digitalisering in Nederland. Toch is dat maar schijn, vindt Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo Nederland. “Nederland is koploper inzake connectiviteit, maar als de overheid geen maatregelen neemt om rechtszekerheid te creëren voor lange termijn investeringen in digitale infrastructuur dan lopen we het risico achter te raken.”

De VodafoneZiggo-baas heeft de noodklok geluid tijdens een recentelijk door het bedrijf georganiseerd debat waaraan ‘captains of industry’ en politici deelnamen. Hoencamp ijvert voor minder regulering door de overheid (en toezichthouder Autoriteit Consument en Markt) in zaken als het toezicht op vaste netwerken en de verdeling van frequenties voor mobiele (data)communicatie. Ook zegt de topman dat hij ‘een eenduidige visie’ bij de Nederlandse overheid mist als het gaat om ‘actieve en consistente ondersteuning van digitalisering’. Hij zou het liefst zien dat het nieuwbakken kabinet een ‘digitaal ambitieniveau’ neerzet en vervolgens daar de randvoorwaarden voor realiseert. Wat Hoencamp betreft, wordt er ook nog een nationale digitalisering-top, onder leiding van minister-president Rutte, in het leven geroepen

‘Pas frequentieveiling aan’

Hoencamp was tijdens het debat tevens kritisch over de komende frequentieveiling. Hij pleitte voor de nodige aanpassingen, waaronder het volledig beschikbaar stellen van de 3,5 GHz band voor 5G. Nu wordt de bewuste band nog exclusief door Defensie en de geheime diensten gebruikt. Ook vindt de VodafoneZiggo-CEO dat de overheid de looptijd van de vergunningen langer moet maken. Volgens Hoencamp is dat nodig om operators de mogelijkheid te bieden om daadwerkelijk de benodigde investeringen terug te kunnen verdienen.