IoT Groei

IDC: Mondiale IoT-markt groeit met 8 procent in 2020

by Redactie IoT Journaal7 juli 2020

De Amerikaanse marktonderzoeker IDC heeft zijn prognose voor de wereldwijde markt voor IoT-toepassingen in 2020 bijgesteld. Het bureau ging in november vorig jaar nog uit van een groei voor 14,9 procent ten opzichte van 2019, maar de coronapandemie gooit wat dat betreft roet in het eten. IDC gaat nu uit van 8,2 procent groei dit jaar. De marktvorser verwacht echter dat de IoT-markt in 2021 weer met dubbele cijfers zal gaan groeien.

Volgens IDC blijven organisaties in IoT-toepassingen investeren, ook in een ‘verloren jaar’ als gevolg van de coronapandemie. Zij het dat de jaar-op-groei met 6,7 procent minder zal zijn dan eerder gedacht. De verwachte groei in 2020 van 8,2 procent komt in geld uitgedrukt neer op 742 miljard dollar. Het meeste wordt overigens uitgegeven aan de aanschaf van IoT-modulen en -sensoren. IDC denkt dat de groei van de IoT-markt in 2021 weer op het oude niveau zal komen te liggen. “De huidige pandemie heeft ervoor gezorgd dat veel organisaties sommige innovatieve IoT-implementaties op pauze hebben gezet. Maar IoT zal voor organisaties een aanjagende rol spelen in de periode na de coronacrisis”, aldus Andrea Siviero, associate research director IDC Customer Insights & Analysis group. Siviero voorspelt dan ook dat in de periode 2020-2024 de groei van de IoT-markt jaar-op-jaar op zo’n 11,3 procent zal komen te liggen.

[Tekst loopt door onder de grafiek]IDC IoT Uitgaven 2020

Consument blijft portemonnee trekken

De sectoren die de meeste last ondervinden van de coronapandemie zullen dit jaar minder in IoT-toepassingen investeren, voorspelt IDC. Volgens het bureau gaat het bijvoorbeeld om de hospitality (zoals hotels en horeca) en recreatie (onder andere bioscopen, pretparken en casino’s). In die twee branches dalen de investeringen met 0,1 procent ten opzichte van 2019. De industrie, transport & logistiek en bedrijven die natuurlijke hulpbronnen winnen (zoals mijnbouw, olie en gas) groeien nog steeds dit jaar, zij het in een wat langzamer tempo (respectievelijk 4,3 procent, 5,0 procent en 5,7 procent). De ‘big spenders’ op IoT-gebied in 2020 zijn de gezondheidszorg (14,5 procent), de verzekeringsbranche (12,3 procent) en het onderwijs (11,9 procent). IDC voorspelt dat de consument dit jaar nog steeds grif de portemonnee trekt om allerlei IoT-spullen in huis te halen (13,9 procent groei ten opzichte van 2019).