Groei bestedingen dollars IoT

IDC: “Mondiale IoT-uitgaven lopen in 2019 op tot 745 miljard dollar”

by Redactie IoT Journaal28 augustus 2019

Organisaties wereldwijd blijven dit jaar stevig investeren in Internet of Things-toepassingen. Vertaald naar concrete bedragen, zullen de totale bestedingen in 2019 uit gaan komen op een slordige 745 miljard dollar. Dat voorspelt het Amerikaanse marktonderzoeksbureau IDC in een tussentijdse update van zijn ‘Worldwide Semiannual Internet of Things Spending Guide‘. Voor het onderzoek zijn beslissers uit twintig sectoren in 53 landen, waaronder Nederland, bevraagd.

Werd er in 2018 wereldwijd nog 645 miljard dollar besteed aan IoT-oplossingen: dit jaar moet de teller op 745 miljard stoppen, aldus IDC in zijn meest recente onderzoek. Volgens het bureau zal de groei van IoT-bestedingen tot aan 2022 ‘meer dan tien procent’ bedragen. Over drie jaar moet het totale bedrag zijn opgelopen tot 1 biljoen dollar. Overigens stelt de marktvorser hiermee zijn eerder gedane voorspelling over IoT-bestedingen in 2018 naar boven bij. IDC ging in eerdere onderzoeken uit van een totaal van 532 miljard dollar aan IoT-gerelateerde uitgaven in 2018.

Uitgaven per sector

Bekeken per sector, is er dit jaar een absolute winnaar op het gebied van IoT-uitgaven, aldus IDC: de mondiale maakindustrie investeert in 2019 zo’n 119 miljard in IoT-oplossingen. Op de tweede plek staan de producenten halffabrikaten met 78 miljard dollar, gevolgd door transport en logistiek (71 miljard). Nutsbedrijven staan, dankzij investeringen in onder andere slimme elektriciteitsnetwerken, op de vierde plaats van IDC’s ‘Big Spenders-lijstje’ met 61 miljard dollar. Als het echter gaat om de grootste jaar-op-jaar groei in procenten, lopen er een andere paar sectoren voorop: het de verzekeringsbranche (17,1 procent), de overheid (16,1 procent) en de gezondheidssector (15,5 procent). Makers van IoT-spullen voor de consumenten kunnen overigens ook hun hart ophalen de komende maanden. Volgens IDC zullen consumenten dit jaar wereldwijd zo’n 108 miljard dollar uitgeven aan IoT-spullen, zoals slimme luidsprekers en andere smart home-zaken.

Grootste IoT-uitgaven per toepassing

Als het gaat om de soorten IoT-toepassingen waar tot 2022 de meeste groei in zit, zegt IDC dat met name de luchthavens (22,6 procent) en aanbieders van laadvoorzieningen voor elektrische auto’s  de geldbuidel gaan trekken. De agrarische sector is op dat gebied een goede derde met 19,8 procent, aldus de marktonderzoeker.

IoT-2019 bestedingen