IoT Aarde Wereld

‘In 2020 meer IoT-connecties actief dan reguliere mobiele verbindingen’

by Redactie IoT Journaal3 december 2020

Het Duitse, in Internet of Things-gespecialiseerde marktonderzoeksbureau, IoT Analytics, heeft de thermometer in de wereldwijde IoT-markt gestoken. Eén van de conclusies: het aantal IoT-specifieke connecties is dit het aantal ‘gewone mobiele verbindingen’ (denk aan mobiele telefoons) voorbijgestreefd. Dat staat te lezen in de ‘State of IoT 2020’ van IoT Analytics.

Om maar te beginnen met het aantal IoT-verbindingen: in 2010 waren het wereldwijd slechts een povere 800 miljoen stuks (op een totaal van 8,8 miljard aan mobiele connecties). Dit jaar voorziet IoT Analytics dat van de 21,7 miljard mobiele verbindingen 11,7 miljard IoT-connecties zijn. Die verhouding moet over vijf jaar nóg scherper zijn: dan gaat het om 30,9 miljard IoT-connecties op een totaal van 41,2 mobiele verbindingen. Die explosieve stijging komt mede door de opmars van consumentenelektronica met een ingebouwde internetverbinding.

[Tekst loopt door onder de grafiek. Klik op de grafiek voor een grotere weergave.]

State of IoT 2020 1

Welke IoT-connectiviteit wint er?

Er zijn diverse IoT-specifieke connectiviteitsstandaarden in gebruik. IoT Analytics heeft de stand van zaken in de eerste helft van 2020 gemeten. Daaruit blijkt dat NB-IoT de meest toegepaste standaard is, met LoRa op een goede tweede positie. Die rangorde blijft ook in 2025 te zien, al voorspelt het marktonderzoeksbureau dat Sigfox dan meer navolging krijgt.

[Tekst loopt door onder de grafiek. Klik op de grafiek voor een grotere weergave.]

Welke operator heeft de meeste IoT-connecties?

En dan is er nog de vraag welke operator er nou het grootste wereldwijde marktaandeel – als het gaat om aantallen IoT-specifieke connecties – op zijn conto kan schrijven. IoT Analytics wees in 2015 China Mobile als nummer één aan (19 procent), gevolgd door Vodafone (15 procent). Naar verwachting van de marktonderzoeker blijft China Mobile in 2025 de grootste (54 procent). De nummers twee en drie zijn dan echter eveneens Chinese operators: respectievelijk China Unicom (11 procent) en China Telecom (10 procent). Het Britse Vodafone degradeert naar een vierde plek (6 procent).