VW IoT Connected Car

‘In 2025 rijden er wereldwijd 200 miljoen connected voertuigen rond’

by Redactie IoT Journaal28 september 2020

Wereldwijd zullen er in 2025 zo’n 200 miljoen voertuigen met een internetconnectie op de wegen zijn te vinden. Dat voorspelt de Britse marktonderzoeker Juniper Research. Volgens het bureau rijden er eind dit jaar op aarde zo’n 110 miljoen IoT-auto’s.  Dat staat te lezen in het jongste rapport van Juniper Research over de markt voor IoT-voertuigen (‘Operator Connected Car Strategies: Future Opportunities & Market Forecasts 2020-2025‘, adviesprijs vanaf 2.498 euro). 

De grote winnaars in de verwachte sterke stijging van connected voertuigen, zijn de operators. Juniper Research denkt dat zij dankzij de connected voertuigen massaal eSim’s kunnen slijten voor de mobiele verbinding met het internet. Het zou hen zomaar een slordige 3 miljard Amerikaanse dollars aan extra omzet kunnen opleveren, zegt het bureau. Daarbij gaat 5G, de snelle standaard voor mobiele datacommunicatie, een hoofdrol spelen, zo voorspelt de marktonderzoeker. In voertuigen ingebakken 5G-connectiviteit moet in 2025 verantwoordelijk zijn voor zo’n kwart van alle mobiele data die door connected cars wordt gegeneerd. Dat ondanks de inschatting van Juniper Research dat 5G over vijf jaar nog maar in slechts 14 procent van de connected voertuigen aanwezig zal zijn. Het betekent dat operators beducht moeten zijn op de data-explosie die 5G in voertuigen zal veroorzaken.

Onderweg betalen rijst de pan uit

Het feit dat de komende jaren steeds meer voertuigen over een internetconnectie beschikken, betekent ook dat er nieuwe mogelijkheden opdoemen. Zoals het onderweg betalen voor diensten en producten. Volgens Juniper Research gaat het hier om een bijzonder lucratieve markt. Het bureau voorspelt dat er in 2025 wereldwijd zo’n 86 miljard dollar wordt besteed door automobilisten die vanuit hun voertuig transacties plegen, zoals het afrekenen van brandstof/elektriciteit (77 procent van alle transacties) en betaald parkeren. Om dat bedrag in perspectief te zetten: dit jaar wordt er wereldwijd zo’n 543 miljoen dollar aan ‘in-car transacties’ verwacht. Wie geïnteresseerd is in deze materie, kan via IoT Journaal gratis het whitepaper ‘The Race for In-Vehicle Payments’ van Juniper Research downloaden (7 pagina’s, 320 Kb, PDF).