IoT Aarde Groei

‘In 2026 zijn er wereldwijd 4,34 miljard draadloze IoT-connecties’

by Redactie IoT Journaal2 november 2022

Het aantal IoT-connecties blijft wereldwijd stevig groeien, signaleert het in Internet of Things gespecialiseerde Zweedse marktonderzoeksbureau Berg Insights. Het bureau stelt dat er eind vorig jaar circa 2,1 IoT-apparaten via draadloze datacommunicatie met het internet verbonden waren. In 2026 moet dat aantal zijn gestegen naar een totaal van 4,34 miljard.

Volgens Berg Insight vertegenwoordigden IoT-toepassingen in 2021 wereldwijd zo’n 21 procent van alle mobiele xG-abonnementen. En dat aandeel blijft voorlopig nog stijgen, aldus de marktonderzoeker. Tot en met 2026 zal het aantal IoT-abonnementen jaar-op-jaar groeien met 15,6 procent, wat eind dat jaar zal neerkomen op een totaal van 4,34 miljard stuks. In geld uitgedrukt, gaat het in 2026 om een marktwaarde van ongeveer 16,6 miljard euro. Wel voorziet Berg Insight dat de gemiddelde omzet per IoT-abonnement (Average Revenue Per Unit) over vier jaar is gedaald naar 0,34 euro.

China heeft grootste IoT-markt

Als het gaat om de geografische markten, ziet Berg Insight een duidelijke ‘winnaar’ op het gebied van IoT-abonnementen: China. Dat land telde eind 2021 een slordige 1,4 miljard draadloze IoT-connecties. Noord-Amerika en West-Europa volgden vorig jaar in grootte met respectievelijk 215 en 194 miljoen IoT-abonnementen. De grootste provider van IoT-connectiviteit is eveneens te vinden in China, aldus het bureau: China Mobile. Die operator mocht eind vorig jaar circa 801 miljoen IoT-abonnementen op zijn naam schrijven. Landgenoten China Unicorn (300 miljoen stuks) en China Telecom (298 miljoen stuks) stonden op nummer twee en drie. Het Britse Vodafone stond op de vierde plek wereldwijd en voerde in 2021 de lijst aan van Westerse IoT-providers met 142 miljoen IoT-abonnementen. Op ruime afstand van de Brit kwam nummer 5: het Amerikaanse  AT&T (95 miljoen stuks).