‘Industrial IoT is cruciaal bij digitale transformatie maakbedrijven’

by Redactie IoT Journaal13 februari 2020

Het gaat goed met de toepassing van Internet of Things-technologie in de industriële sector. Maakbedrijven zijn wereldwijd aardig aan het investeren in IIoT (ook wel ‘Industry 4.0’ of ‘Smart Industry’ genoemd) als middel om op succesvolle wijze de reis naar digitale transformatie te maken. Met als einddoel het digitaliseren van diensten en processen, daar waar mogelijk en zinvol. Dat valt te lezen in een white paper van IIoT-specialist PTC. Het document (14 pagina’s, 1 Mb, PDF) is via IoTJournaal te downloaden.

Het is een hype-woord waar de afgelopen jaren al veel over te doen is geweest: digitale transformatie, vaak afgekort als DX of DT. Sommige experts, zoals het in IT gespecialiseerde marktonderzoeksbureau Gartner, zeggen dat DX inmiddels een achterhaald begrip is. Gartner roept al sinds het najaar van 2018 dat het tijd is om de opvolger te spreken: ‘ContinuousNEXT‘. Een ontwikkeling waarin er geen sprake is van een status quo of een reis met een einddoel: de reis houdt namelijk nooit op. Er is altijd weer een nieuwe technologie of ontwikkeling die organisaties nopen om een volgende stap te doen in de digitalisering. Maar voorlopig zijn veel organisaties nog bezig om zich ‘digitaal te transformeren’. De ContinuousNEXT komt daarna wel een keer. Het Amerikaanse PTC ziet in ieder geval dat in de industriële sector DT zich nog in een beginstadium bevindt. Met IIoT als één van de belangrijkste technologische hulpmiddelen. Waarom organisaties überhaupt geld steken in digitale transformatie? Dat heeft PTC in kaart gebracht.Digitale transformatie industrie IIoT

En wat levert het uiteindelijk op?

De experts van PTC stellen in de white paper vast dat DT in de industrie – ondanks de kennelijke prille fase – inmiddels bij de nodige organisaties tastbare resultaten heeft opgeleverd. Bijvoorbeeld omdat de operationele efficiency verbeterd is en daarmee ook de kosten zijn verlaagd en de kwaliteit van de producten is verhoogd. PTC noemt de Zweedse vrachtwagenfabrikant Volvo Group als één van de voorbeelden daarvan. Of zoals PTC het zelf verwoordt:

“To drive enhancements to their operational effectiveness while improving product quality – a key differentiator – they’re implementing a digital thread spanning information systems across design, manufacturing, and quality control. Synchronizing its upstream and downstream data, Volvo can rapidly adjust its production processes to keep up with changing customer requirements and custom configured products. By ensuring the workforce across different roles has continual access to the latest information, they’re driving transformation in the way they share and consume information across the value chain.”