Jeep Cherokee Hack IoT

Infographic: Dit zijn de kwetsbaarheden van ‘connected cars’

by Redactie IoT Journaal4 september 2018

Het leven wordt aanmerkelijk aangenamer door Internet of Things-oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan de ‘connected car‘. Nooit meer een verouderde routekaart in het navigatiesysteem, WhatsApp-berichten zijn keurig in te spreken of worden door de auto voorgelezen en de Spotify playlist is onderweg ook altijd up to date. Om nog te zwijgen over andere nuttige zaken zoals ‘Over the Air Updates‘ van de auto. Er zijn echter ook minder prettige kanten aan de connected car.

Laten we wel wezen: zodra iets op het internet wordt aangesloten, loopt het kans om door een onverlaat te worden aangevallen. Of het nu een ervaren hacker, een ‘script kiddie‘ of een cybercrimineel is: geen van allen wil je graag als (ongenode) gast aan boord. Het is ook geen vergezocht scenario. Al in 2015 en in 2016 slaagden, tijdens een keurig geregisseerd incident, Amerikaanse cybersecurity experts er bijvoorbeeld in om op afstand de motor van een rijdende Jeep Cherokee uit te schakelen. Reden voor zowel de FBI als de National Highway Traffic Safety Administration om extra aandacht te schenken aan de mogelijke gevaren van gehackte connected cars. En ook in de Europese Unie is het een en ander onderkend. In 2017 heeft de branchevereniging European Automobile Manufacturers’ Association bijvoorbeeld een zevental connected car ontwerprichtlijnen gepubliceerd voor zijn aangesloten leden (via IoTJournaal gratis te downloaden, 12 pagina’s, 632 Kb, PDF).

Kwetsbaarheden geïnventariseerd

Hoe zit het eigenlijk met de kwetsbaarheden van ‘IoT op wielen’? De Amerikaanse softwareproducent Intella heeft al een paar jaar geleden de potentiële kwetsbaarheden van de connected car geïnventariseerd. Met een informatieve infographic als resultaat. Eyecandy!

cybersecurity-and-hacking-concerns-for-todays-cars-and-tomorrows-driverless-vehicles