Smart home Domotica

Infographic: Hoe zat het in 2018 met ’t ‘slimme huis’ in Nederland?

by Redactie IoT Journaal7 april 2020

Door de Corona-pandemie zitten veel mensen noodgedwongen thuis. Een aardig deel van hen heeft het huis inmiddels al van diverse slimmigheden voorzien, zoals een slimme persoonlijke spraakgestuurde assistent of een televisie met internettoegang. En dat komt juist nu wel goed uit. Maar hoe ‘slim’ waren de Nederlandse huishoudens pakweg een jaar of twee geleden? Dat is te zien in de infographic van vandaag.

Wij schrijven anno 2018. Elektronica-retailketen MediaMarkt liet in dat jaar marktonderzoeksbureau Motivaction 1.085 Nederlanders bevragen over de smart home’. Twee jaar geleden was in ieder geval het ‘kijkkastje’ al in grote mate in een slimme uitvoering bij mensen in huis te vinden: maar liefst 44 procent beschikte over een televisie met internetverbinding. Op ruime afstand volgden geluidsinstallaties en thermostaten die een IoT-component hadden (respectievelijk 14 en 13 procent). Op het wensenlijstje van de respondenten stond overigens de slimme thermostaat bovenaan (22 procent).

Privacy en beveiliging

Zorgen over al die slimme apparaten waren er in 2018 ook al. Met name de privacy en veiligheid waren de zaken waar de door Motivaction bevraagde Nederlanders hun twijfels over hadden. Maar liefst 74 procent van hen was bang dat hackers in staat zouden zijn om ‘in te breken’ op de slimme televisie of een ander IoT-apparaat. Benieuwd naar de overige antwoorden uit het onderzoek? Daar is de onderstaande infographic dan weer voor. Doe er uw voordeel mee.

Slim huis infographic Nederland 2018