Zelfrijdende auto Volvo

Infographic: Zo staat het ervoor met de zelfrijdende auto

by Redactie IoT Journaal14 mei 2020

Tot dusver is er met name mee geëxperimenteerd, maar volledig operationele voorbeelden zijn er nog niet te zien op de (Nederlandse) wegen. Wij hebben het over de connected car 2.0: de zelfstandig rijdende auto, The Internet of Things op wielen. Toegegeven: sommige autofabrikanten hebben inmiddels hulpjes in hun modellen ingebouwd waarmee de bestuurder wat assistentie krijgt. Maar continu ‘zonder handen rijden‘ is er nog niet bij. Wat en wanneer mogen wij verwachten van de diverse fabrikanten? En wat voor impact heeft de zelfrijdende auto op de diverse sectoren? Dat is te zien in de infographic van vandaag.

Het blijft voor sommigen een schrikbeeld: een auto die zonder enige menselijke inmenging rijdt. In autotermen: ‘Full Automation‘, het vijfde niveau van autonomous driving. Een beetje toeren met de eigen bolide over bochtige, landelijke weggetjes, wordt dan een saai van A naar B worden gereden. Petrolheads hebben over het algemeen niet zoveel met deze ultieme vorm van ‘IoT op wielen’. Anderen zien het weer als dé manier om ongestoord te kunnen werken terwijl zij naar hun bestemming worden vervoerd. Zonder dat zij de ruimte met veel onbekende anderen hoeven te delen, zoals in het openbaar vervoer. En dat is in deze tijden van corona wellicht ook nog een positieve overweging.

Duurt nog even

Het duurt echter nog wel even voordat de zelfrijdende auto een dagelijks beeld is op de wegen. Niet alleen zijn de autofabrikanten en hun toeleveranciers nog niet zover: ook de overheid (wetgeving) en sectoren zoals de verzekeringsbranche hebben nog wel wat werk te doen. De wetgever moet zich nog goed buigen over de aanpassingen aan de regelgeving die de ‘zonder handen’-maatschappij vereist. En de verzekeringssector is druk doende om uit te vogelen hoe het zit met zaken als aansprakelijkheid en premieberekening. Want hoe kun je de autoverzekering berekenen voor een zelfrijdend voertuig dat die in principe niet of nauwelijks schade zal oplopen of berokkenen in het verkeer? Enfin, het zijn vragen waar vooralsnog geen pasklare antwoorden op zijn. Wel is duidelijk dat de zelfrijdende auto de nodige impact heeft op de maatschappij als geheel en diverse sectoren in het bijzonder. In de infographic van vandaag, met dank aan de Britse distributeur van autospullen Stanley R.  Harris, staan in ieder geval keurig op een rijtje wat de huidige stand van zaken is. Inclusief een paar voorspellingen. Doe er uw voordeel mee.

Zelfrijdende auto infographic