5G smartphone

Infographics: Over 5G-patenten en 5G-snelheden

by Redactie IoT Journaal9 december 2019

Consumenten en organisaties in Nederland moeten er nog een half jaartje op wachten, maar elders in de wereld wordt er al volop gebruik gemaakt van de eerste commerciële 5G-netwerken. Deze opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie biedt dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone. Het wordt bijvoorbeeld gezien als de gedroomde netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. Ditmaal kijken wij onder andere naar de fabrikanten met de meeste 5G-patenten en de 5G-downloadsnelheden in een achttal landen.

Het zegt niet per se veel over zaken als marktaandeel, maar het aantal patenten is wel een aardige graadmeter als het gaat om innovatiekracht. Dat is bij 5G niet anders. Statistiekenprovider Statista heeft – met dank aan IPlytics, een Duitse maker van software waarmee informatie over intellectueel eigendom kan worden geanalyseerd – in kaart gebracht welke fabrikanten koplopers zijn als het gaat om 5G-patenten. Daarbij is gekeken naar zowel reeds verleende als nog niet verleende patenten. De fabrikant met in totaal het meeste 5G-patenten is zonder twijfel het Chinese Huawei. Maar als je kijkt naar het aantal reeds verleende patenten, dan gaat het Zuid-Koreaanse Samsung aan de leiding, gevolgd door het Finse Nokia en het eveneens Zuid-Koreaanse LG. Het Amerikaanse chipconcern Intel sluit de rijen: het bedrijf heeft in alle opzichten het geringste aantal 5G-patenten op zijn naam staan.

5G Patenten 2019

Hoe snel is ‘t dan?

Met 5G wordt downloaden een fluitje van een cent. De hoge downloadsnelheid is één van de ‘unique selling points‘ van de nieuwe standaard voor mobiele (data)communicatie. Maar klopt dat wel? Opensignal, het Britse onafhankelijke meetinstituut voor mobiele communicatie, heeft het in de praktijk onderzocht. De uitkomst? In de Verenigde Staten zijn 5G-gebruikers het rapst met downloaden, gevolgd door Zwitserland en Zuid-Korea. Dat het lekker snel gaat in de VS, is ook te wijten aan het feit dat de operators daar al frequenties gebruiken die voor 5G optimaal zijn.

5G snelheden

Gaat het een beetje lopen?

Het is leuk en handig als er een nieuwe, snellere, manier komt om mobiel te internetten. De vraag is echter of dat dan ook aanslaat. Volgens netwerkfabrikant Ericsson zal dat het geval zijn. Het Zweedse bedrijf voorziet dat er over iets meer dan vijf jaar wereldwijd zo’n 2,45 miljard 5G-abonnementen actief zullen zijn. Azië zal in 2025 de grootste afzetmarkt zijn. Let wel: dat gaat dan alleen over abonnementen die gekoppeld zijn aan smartphones. Het aantal 5G-connecties zal – naar alle waarschijnlijkheid – echter beduidend hoger uitvallen in 2025. Dat is weer te wijten aan de 5G-connecties die in gebruik zijn bij grootschalige Internet of Things-toepassingen.

5G abonnementen