McAfee Intel Security TPG

Intel verkoopt security-tak: focus ligt voortaan ook bij IoT

by Paul14 september 2016

Intel Security, de cyber security tak van chipgigant Intel, heeft een nieuwe meerderheidsaandeelhouder gevonden in de vorm van de Amerikaanse private investeringsmaatschappij TPG. Voor de som van slechts 3,1 miljard dollar in contanten verwerft TPG 51 procent van de Intel Security-aandelen. De overige aandelen blijven, vooralsnog, in handen van Intel zelf. En er is meteen een nieuwe koers gekomen: voortaan zijn security dienstverlening en IoT-beveiliging de pijlers van het bedrijf.

Intel Security is voortgekomen uit het in 2011 door Intel overgenomen McAfee. De chipbakker telde destijds het lieve sommetje van 7,68 miljard dollar neer voor deze producent van antivirussoftware. Wat de oprichter en naamgever van McAfee (John McAfee) weer een bijzonder gelukkig man maakte.

Intel-aandeelhouders: verkoop die boel

Intel heeft het bedrijf in 2015 omgedoopt naar ‘Intel Security’. Om de verbintenis wat duidelijker te maken. Het bleef ogenschijnlijk bij die ‘window dressing’. Ondanks het feit dat de security-poot aardig bleef groeien (vorig jaar zelfs een omzetgroei van 11 procent), bleef de security-markt een vreemde tak van sport voor Intel. Dat werd ook gesignaleerd door analisten en Intel-aandeelhouders. Beiden drongen er op aan om de boel hetzij te verzelfstandigen of domweg aan de hoogste bieder te verkopen. Dat laatste lijkt nu te zijn gebeurd.

In waarde gekelderd

De overname door TPG zorgt er voor dat allereerst de waardering van de security specialist aardig is gekelderd: in plaats van de 7,68 miljard dollar die Intel er ooit voor over had, is het nu maar 4,2 miljard waard. En, ook een aardig detail, de nieuwe eigenaar verandert de naam van de onderneming in…McAfee. Back to the future, zo lijkt het wel. Nog een aardig detail: de voormalige eigenaar John McAfee heeft een paar weken geleden zonder succes nog geprobeerd de rechter te laten verbieden om met de McAfee-bedrijfsnaam aan de haal te gaan.

IoT als speerpunt

De waardevermindering van Intel Security/McAfee mag de pret niet drukken, wat de nieuwe CEO Chris Young, tot dusver senior vice president en general manager van de Intel Security Group, betreft. Officieel neemt hij pas in het tweede kwartaal van 2017 de rol van CEO op zich (dan is de deal vermoedelijk helemaal rond), maar Young is al druk bezig om de bakens voor zijn bedrijf te verzetten. Hij heeft al laten weten dat de beveiliging van allerhande apparaten die met elkaar en het internet verbonden zijn, tot één van de belangrijkste aandachtspunten gaat behoren. The Internet of Things dus. Daar moet een deel van de verwachte groei voor zijn bedrijf komen. Het andere segment dat voor groei moet zorgen, is die van de beveiliging van datacenters. Voor consumenten blijft McAfee zijn beveiligingssoftware maken. Niet zo raar, aangezien daar nog steeds een aardig deel van de omzet vandaan komt.