Intel Outside

Intel wil IoT-bedrijf worden: 12.000 werknemers op straat

by Paul20 april 2016

Chipmaker Intel wil zich omvormen van een pc-bedrijf naar een onderneming die zich richt op cloud computing en The Internet of Things. Om dat te kunnen bewerkstelligen wil het af van 12.000 werknemers, circa 11 procent van zijn totale personeelsbestand. Het bedrijf heeft dat laten weten tijdens de bekendmaking van zijn jongste financiële resultaten.

Intel heeft al langer last van dalende verkopen van ‘traditionele computers’, zoals bureau-pc’s en laptops. Het concern maakt voor dit soort apparaten niet alleen de processoren, maar ook produceert het andere benodigde chips. Intel’s pogingen om een substantieel aandeel te verwerven in de markt voor processoren in smartphones en tablet computers zijn tot dusver minder succesvol gebleken.

Dalende pc-verkoop

De aangekondigde reorganisatie zal medio 2017 worden doorgevoerd, aldus Intel. In een officieel bericht stelt het bedrijf dat de personele afslanking een structurele jaarlijkse besparing van een slordige 1,4 miljard dollar moet opleveren. Intel zal de bijbehorende reorganisatiekosten (ongeveer 1,2 miljard dollar) in het tweede kwartaal van dit jaar in de boekhouding bijschrijven. De jongste cijfers van het marktonderzoeksbureau IDC lijken de noodzaak tot hard ingrijpen te onderschrijven: het bureau stelt dat er in het eerste kwartaal van 2016 wereldwijd 11,5 procent minder pc’s zijn verkocht dan in dezelfde periode in 2015.

Omzet en winst

Ondanks de onheilstijdingen van Intel zijn de resultaten behaald in het eerste kwartaal van 2016 niet onverdeeld slecht te noemen. De omzet steeg met 7 procent van 12,8 miljard dollar in 2015 naar 13.7 miljard dollar nu. De nettowinst bleef echter nagenoeg vlak (2 miljard dollar) ten opzichte van dezelfde periode in het voorafgaande jaar. Het bedrijfsonderdeel ‘Client Computing’ (dat chips voor pc’s maakt) moest genoegen nemen met een omzetdaling van 139 miljoen dollar vergeleken met het eerste kwartaal van 2015. Daarentegen steeg de verkoop van chips bestemd voor systemen gebruikt in datacenters (+ 299 miljoen dollar). De relatief nieuwe divisie ‘Internet of Things’ wist eveneens meer chips te slijten (+ 109 miljoen dollar). Hetzelfde geldt voor de ICT-security-tak (voorheen ‘McAfee’ geheten): daar steeg de omzet met 58 miljoen dollar. Intel heeft in het eerste kwartaal tegelijkertijd substantieel meer uitgegeven aan overnames en onderzoek(5,4 miljard dollar, + 11 procent).

Proudly powered by: qm_logo150