IoT academy

Internet of Things Academy viert eenjarig bestaan

by Paul14 april 2016

Ruim 3.000 zakenmensen in Nederland hebben het afgelopen jaar ontdekt hoe ze kunnen innoveren met Internet of Things (IoT). Bijna 250 ontwikkelaars leerden ‘dingen’ met KPN’s LoRa-netwerk te verbinden om nieuwe IoT-toepassingen te maken. En voor diverse bedrijven heeft KPN Proof of Concepts gemaakt. Zie hier de oogst van de Internet of Things Academy, dat vandaag het eenjarig bestaan viert.

IoT wordt gezien als de vierde Industriële Revolutie, waarbij fysieke dingen worden verbonden met internet. Steden, mensen en organisaties profiteren van deze ontwikkeling. Zoals bij de bagage-afhandeling op Schiphol of dijken die continu gemonitord worden. De Internet of Things Academy, een initiatief van KPN en RDM Makerspace, versnelt deze vormen van innovatie door het stimuleren van IoT. De Academy bestaat vandaag exact een jaar.

Van slimme bagagekarren tot slimme rattenvallen

‘In het eerste jaar hebben we ongelooflijk veel bereikt’, vertelt Jasper Snijder, Executive Vice President New Business KPN. ‘We hebben workshops georganiseerd voor grootzakelijke klanten. Dat heeft geleid tot het maken van veel Proof of Concepts. Je moet daarbij denken aan onder meer het maken en testen van een slimme schoonmaakkar, slimme rattenvallen – ongediertebestrijder kan van afstand checken of een rat in de val zit, waarmee hij 45 procent efficiënter is – slimme bagagekarren, slimme watermeters en slimme systeemkasten. Ook voor Rijkswaterstaat, PostNL, NS en KLM heeft KPN samen met partners Proof of Concepts ontwikkeld.’

Eindeloos veel mogelijkheden

Internet of Things opent een geheel nieuwe wereld, maar volgens een TNS NIPO onderzoek van eind 2015 heeft meer dan de helft van de managers in grootzakelijke bedrijven er nog nooit van gehoord. Misschien ook omdat het ontwikkelen van IoT-toepassingen niet eenvoudig is. Daarvoor heb je immers kennis nodig van hardware, software en connectiviteit. ‘Wij helpen bedrijven daar graag bij’, zegt Irene de Ruijter van de IoT Academy. ‘Samen met onze partners draagt de Academy met techy workshops en presentaties bij aan het verhogen van de kennis van ontwikkelaars. We gebruiken technologie van professionele partijen zodat ontwikkelaars niet alleen leren ontwikkelen in een testomgeving maar ook hoe zij dingen kunnen connecteren met ons nieuwe LoRa-netwerk. De mogelijkheden zijn eindeloos. Elk bedrijf kan eigenlijk innoveren.’

Over de Internet of Things Academy

De IoT Academy is een onafhankelijke stichting met de missie om innovatie in Nederland te versnellen door het stimuleren van Internet of Things. De stichting is in april 2015 opgericht door KPN en RDM Makerspace. Oud minister Willem Vermeend is bestuurslid. Afgelopen jaar zijn de meest toonaangevende partijen op het gebied van IoT partner geworden om gezamenlijk innovatie te versnellen. Onze huidige partners zijn: KPN, RDM Makerspace, Accenture, IBM, Alliander, Ziut, RedSalt, UReason, Mansystems, Conneqtech, Conrad, Batenburg, Quistor en STN. Meer info over de Academy: www.iotacademy.nl.

Proudly powered by: qm_logo150