IoT Crawler

IoT Crawler wil dé zoekmachine voor IoT-data worden

by Redactie IoT Journaal9 april 2019

Internet of Things-toepassingen kunnen een aardige berg data genereren. Volgens sommige experts zal dat in 2020 neerkomen op zo’n 1,6 Zettabytes per jaar (1.6000.000.000.000.000.000.000 bytes). Die enorme hoeveelheid informatie heeft echter alleen waarde als het daadwerkelijk kan worden gebruikt. En hier zijn weer dwarsverbanden mogelijk: de combinatie van datatypen uit verschillende (IoT)bronnen. Om dat te verwezenlijken, moet je echter wel die data kunnen vinden. En daar zijn een aantal onderzoekers mee bezig in een non-profit project dat zo’n drie jaar moet duren.

IoT Crawler heet het ambitieuze project waarmee IoT-data moet worden ontsloten. Zie het als een Google voor gegevens die door Internet of Things-oplossingen worden gegenereerd. De toepassingen van de IoT Crawler zijn groot, aldus de onderzoekers zelf. Zo zien zij mogelijkheden voor smart cities, smart energy, de gezondheidszorg en Industry 4.0. IoT Crawler moet niet alleen allerhande IoT-data ontsluiten: het moet ook een veilige en privacy respecterende zoekmachine worden, zo zeggen de bedenkers.

Het onderzoek wordt gefinancieerd door de Europese Unie, uit diens Horizons 2020-subsidiepot. Aan het project doen onder andere de hogeschool van Osnabrück (Duitsland) en de universiteiten van Murcia (Spanje) en Surrey (Groot-Brittannië) mee. Hoe het er uiteindelijk uit moet gaan zien, welke stappen er gemaakt moeten worden en wat de precieze toepassingsmogelijkheden zijn? Daar vertellen de onderzoekers zelf over in een keurig filmpje.