Melk IoT Blockchain

IoT en blockchain faciliteren Chinese handel in melkproducten

by Redactie IoT Journaal22 oktober 2019

De combinatie van Internet of Things-technologie en blockchain moet ervoor zorgen dat de export van melkproducten naar China vlekkeloos verloopt. Dat is in ieder geval de gedachte achter een kersverse joint venture tussen het Singaporese blokchainplatform iTrust en de Singaporese bank CIMB. Het duo heeft hiervoor een gezamenlijk platform opgericht. Naar verwachting zal er jaarlijks tot zo’n 100 miljoen Amerikaanse dollars aan producten via het platform worden verhandeld.

Het Singaporese platform gebruikt IoT-sensoren in de te verhandelen containers om de locatie bij te houden. Die informatie wordt real-time verwerkt door het achterliggende blockchainplatform. Hiermee moet het vervoerstraject als bron dienen voor de financiële afwikkeling van de transacties. De betrokken partijen (financier/bank, verkoper en koper) kunnen hierdoor direct zien wat de status van de te leveren goederen is en wanneer er wat moet worden betaald. Dat moet, aldus CIMB en iTrust, er weer voor zorgen dat bijvoorbeeld een extra kredietfaciliteit voor een ex- of importeur makkelijker en sneller is te verstrekken. Naar verluidt, is de focus van het platform in de eerste instantie gericht op de export van melkproducten naar China.

Andere toepassingen

Blockchain ligt ten grondslag aan de virtuele valuta Bitcoin. In feite is het een gedistribueerde database waarin, geanonimiseerde, informatie wordt vastgelegd over transacties en het verloop van die transacties. Waar in de ‘gewone’ wereld dit soort zaken wordt bijgehouden door een zogenoemde ‘trusted party’ (zoals een bank), neemt blockchain die taak over in de Bitcoin-wereld. Volgens experts is blockchain bij uitstek geschikt om bij IoT-implementaties in real time informatie bij te houden over waar welke apparaten staan. De combinatie van IoT en blockchain wordt al wat langer toegepast, onder andere door verzekeringsmaatschappijen en organisaties die in de transport en logistiek actief zijn.

Blockchain en IoT: mogelijkheden in kaart gebracht

Wie benieuwd is naar de mogelijkheden van de combinatie IoT en blockchain, kan bijvoorbeeld op de onderstaande infographic terugvallen. Met dank aan de Spaanse operator Telefónica.

Blockchain IoT Infographic