IoT Snelheid

‘IoT geeft organisaties versnelde groei en hoger waarde’

by Redactie IoT Journaal3 november 2022

‘IoT geeft organisaties versnelde groei en hoger waarde.’ Dat is niet zozeer de mening van de redactie van IoT Journaal, maar het is een vaststelling afkomstig uit de praktijk van het Amerikaanse managementadviesbureau McKinsey. Het bureau weet waar het over praat: het startte al in 2015 met het volgen van IoT-ontwikkelingen en het helpen van organisaties om IoT in de praktijk toe te passen. Die jarenlange ervaring heeft tot de overtuiging geleid dat IoT groei en waarde aanjaagt. Zoals te lezen valt in het McKinsey-rapport ‘the Internet of Things: Catching up to an accelerating opportunity’. Het rapport is uiteraard gratis via IoT Journaal te downloaden (90 pagina’s, 5,16 Mb, PDF).

In 2030 zal IoT wereldwijd voor een economische waarde van tussen 5,5 biljoen dollar en 12,6 biljoen dollar hebben gezorgd. Daarbij gaat het om zowel zakelijke toepassingen als consumenteproducten en -diensten. Al zit de bulk van de economische waarde in de zakelijke IoT-toepassingen en -diensten. Die voorspellingen komen uit de koker van McKinsey. Het bureau voorziet een goudgerande toekomst voor IoT en de organisaties die het als basistechnologie voor tal van toepassingen gebruiken. Zoveel is duidelijk in het rapport.

Kanttekening

Bij al die positieve vooruitblikken zet het bureau ook een kanttekening. McKinsey zegt in het rapport dat het in 2015 te optimistisch was over de eenvoud waarmee IoT-toepassingen van proefprojecten tot omvangrijke en complexe varianten in de dagelijkse praktijk waren om te zetten. Met name in de industriële sector ging het vaak mis op dat vlak. Volgens MicKinsey ging het om zo’n 70 procent van alle fabrikanten die met (I)oT-proefprojecten aan de slag waren gegaan. Aan de andere kant: de consument heeft IoT weer juist sneller omarmd dan dat het adviesbureau zeven jaar geleden had verwacht.

Uitdagingen

Kan IoT verder alleen maar rekenen op een stralende toekomst zonder hobbels? Dat ook weer niet, waarschuwt McKinsey. Het ziet de nodige uitdagingen die nog moeten worden geadresseerd. De voornaamste? Interoperabiliteit. Op dit moment is de IoT-markt (technologie, diensten en oplossingen) nog te gefragmenteerd met te weinig compatibiliteit tussen de verschillende aanbieders en hun diensten of producten. Dat moet echt beter, aldus het bureau. Alleen dan is die goudgerande toekomst zonder al teveel hobbels te bereiken. Werk aan de winkel voor de aanbodzijde van de markt.