IoT Social Distancing Estimote Corona

IoT helpt in tijden van Corona met ‘social distancing’, deel III

by Redactie IoT Journaal22 april 2020

De meesten van u hebben te maken met beperkende maatregelen door de huidige Corona-pandemie. En naar het zich laat aanzien, blijft een deel van die maatregelen nog wel een tijdje van kracht. Zoals de ‘anderhalve meter-afstand maatregel‘. Buiten is die afstand nog redelijk te bepalen. Maar hoe zit het met kantoren en andere gebouwen waar normaliter meer mensen samen komen? Daar zijn inmiddels de nodige oplossingen voor op de markt. Dankzij IoT-technologie wordt het mogelijk om ook binnen de gewenste ‘social distancing’ te bewaren en te bewaken.

Eerder hebben wij al een Nederlandse IoT-specialist in het zonnetje gezet met zijn ‘Distance Sensor’, waarmee 1,5 meter tussen individuen kan worden bewaakt. Plus nog een doe-het-zelf IoT-project voor degenen die zich thuis stierlijk vervelen. Ditmaal is het een Amerikaans/Pools bedrijf die onze aandacht vraagt: Estimote, een producent van beacons die via Bluetooth, indoor-GPS en LTE communiceren met een zelfontwikkeld IoT-platform. Een kleine waarschuwing is hier wel op zijn plaats: wie even zoekt, ziet nogal veel klachten van klanten die hun gal spuwen over niet goed werkende apparaten of al een tijd geen antwoord krijgen op hun vragen over de andere producten van Estimote. Voor zover de redactie van IoT Journaal kan zien, is Estimote echter niet failliet en verkeert het niet in aantoonbare geldnood. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

‘Quarantine Monitor’

De oplossing van Estimote draait allereerst om een wearable uitgerust met een sensor die afstanden meet. Daarnaast ‘ziet’ het apparaatje (verkrijgbaar in diverse uitvoeringen) of en welke andere wearables in de buurt zijn. Al die interacties worden doorgegeven naar het IoT-platform van Estimote, dat op zijn beurt weer alle gedragingen van de wearables bijhoudt. Zo wordt letterlijk in kaart gebracht welke medewerkers op welke afstand met elkaar in contact zijn geweest. Het resultaat verschijnt in een overzichtelijk dashboard, dat de naam ‘Quarantine Monitor’ heeft meegekregen. Over eventuele privacy-kwesties zwijgt Estimote overigens in alle talen.Social Distancing IoT Estimote Dashboard Corona