IoT Edge Computing

IoT-keuzestress: Gaat u voor een domme edge of juist een slimme edge?

by Redactie IoT Journaal12 oktober 2021

IoT-toepassingen zorgen voor een steeds groter wordende hoeveelheid data die in een stortvloed op datacenters en/of cloud platformen afkomen. Dat kan niet alleen voor ‘files’ in de connectiviteit zorgen: het maakt ook real time analyse van die informatie lastig. Edge computing moet daar dé oplossing voor vormen: de gegevensselectie en -verwerking vindt deels plaats in of zeer dichtbij de apparaten, zoals sensoren, die de data verzamelen. Inmiddels is er de keuze uit zowel ‘domme’ edge computing én de slimmere variant. Het Duitse, in Internet of Things-gespecialiseerde, marktonderzoeksbureau IoT Analytics heeft het op een rijtje gezet.

Dataverwerking in de cloud is niet altijd afdoende. Vertraging in de datacommunicatie (‘latency’) met het datacenter kan bijvoorbeeld funest zijn, zoals het geval is bij de autonoom rijdende auto. Soms gaat het weer om om grote hoeveelheden data die naar de cloud worden gestuurd (slimme fabrieken om maar eens een voorbeeld te noemen). Daar moet vervolgens real time worden bekeken welke informatie inderdaad relevant is. Om die tekortkomingen van cloud  computing te adresseren, is enige tijd geleden ‘edge computing’ bedacht: je zorgt voor de dataverwerking dichtbij de betreffende IoT-oplossing. Daarmee ontlast je het netwerk én ’t datacenter, terwijl er (in het geval van een intelligente edge) ter plekke relevante data wordt uitgezocht en (in sommige gevallen) acties op basis van de informatie worden genomen.

IoT Edge Computing

Drie smaken

Volgens IoT Analytics is een ‘intelligente edge’ een noodzaak, willen organisaties nog iets kunnen doen met de tsunami aan IoT-data. En dan heb je eigenlijk nog – aldus het bureau – nog eens drie aparte smaken: Thick Edge, Thin Edge en Micro Edge.

IoT Edge Computing II

IoT Edge Computing IV
Zeven kenmerken

IoT Analytics heeft verder bedacht dat intelligente edge computing zeven kenmerken heeft, waarbij analytics een prominente plek inneemt in het rijtje.

IoT Edge Computing III