Low cost Sigfox IoT-module

IoT-netwerkboer Sigfox is gered van de ondergang

by Redactie IoT Journaal3 oktober 2022

Eind januari dit jaar kwam het nieuws dat het Franse Sigfox, bedenker en uitbater van een eigen IoT-specifieke draadloze netwerkinfrastructuur, in zijn thuismarkt uitstel van betaling had aangevraagd. Het bedrijf verkeerde in flinke financiële problemen en probeerde met man en macht een koper voor de – bijna failliete – inboedel te vinden. Dat is inmiddels gelukt. De redding komt uit Singapore.

We spoelen eerst terug naar het oprichtingsjaar van Sigfox: 2010. Het bedrijf zorgde voor nogal wat opschudding door een zelfontwikkelde draadloze netwerkinfrastructuur, specifiek bedoeld voor IoT-toepassingen, te introduceren. Sigfox had van meet af aan behoorlijk hoge ambities: het wilde een internationale uitrol, waarbij er per land één officiële vertegenwoordiger als onderaannemer zou fungeren. In Nederland kwam in 2013 het Rotterdamse Aerea Networks naar voren als de Nederlandse Sigfox-exploitant. Inmiddels zijn de Sigfox-activiteiten (met een geclaimde dekking van 99,9 procent in Nederland) van het bedrijf ondergebracht in een aparte onderneming: Sigfox Nederland, gevestigd in Maarssen.

Financiële nekslag

Het ging een tijdlang op zich niet slecht met Sigfox en de internationale groei-ambities: het kon eind vorig jaar bogen op Sigfox-netwerkinfrastructuur in 75 landen. Een klein detail: het bedrijf had tot aan de surseance van betaling eerder in 2022 geen cent winst weten te boeken. Alles was er op gericht om zoveel mogelijk zo snel mogelijk te groeien. Totdat de corona-pandemie toesloeg. De uitrol van de netwerkinfrastructuur kwam wereldwijd tot een abrupte stilstand. En de levering van de benodigde hardware ondervond ook de nodige vertraging. Het was uiteindelijk de financiële nekslag voor het Franse bedrijf, dat door de jaren heen circa 300 miljoen euro aan durfkapitaal wist binnen te harken.

Redder in nood

De redder in nood voor het technisch failliete Sigfox kwam eind april 2022 in de vorm van UnaBiz, een IoT-service provider uit Singapore. Het bracht ’t beste (en vermoedelijk hoogste) bod uit op Sigfox. In totaal waren er negen gegadigden voor de inboedel, blijkt uit berichten. Hoeveel UnaBiz heeft betaald voor ’t Franse bedrijf, is niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk geworden dat van de 175 werknemers er na de overname 110 over waren. Voorlopig lijkt Sigfox daarmee nog als draadloze IoT-netwerkinfrastructuur in de lucht te blijven. Over de toekomstplannen van UnaBiz in Europa is verder nog niet zoveel bekend. In Nederland heeft het Aziatische bedrijf in ieder geval al een brievenbus: het deelt die met de Nederlandse Sigfox-exploitant Aerea Networks.