Internet of Bees

IoT? Nope, dit is The Internet of Bees!

door Redactie IoT Journaal28 juni 2018

Op vrijdag mag de berichtgeving over Internet of Things wat luchtiger dan op andere werkdagen. Tenminste, dat vindt de redactie van IoTJournaal. Vandaar dat wij op vrijdag zo nu en dan een persbericht uit de uitpuilende bak plukken waar (ogenschijnlijk) een wel erg frivool randje aan zit. Zoals dit bericht uit de koker van de Duitse IT-dienstverlener T-Systems (onderdeel van operator Deutsche Telekom). Want het bedrijf heeft bijen aan ‘t internet gekoppeld. Jawel: The Internet of Bees.

Het klinkt wat maf. Misschien zelfs als een verlate of vroege 1 april grap. Maar toch wil T-Systems met de ‘connected bees’ wel degelijk een serieus onderwerp aansnijden. En een helpende hand trachten te geven. Hoewel het natuurlijk wel erg mooi meegenomen is dat het bericht de nodige publiciteit genereert. Maar goed: “It’s all for a good cause.”

‘Connected bijenkorven’

Waar gaat het precies over? T-Systems heeft voor zijn hoofdkantoor in het Duitse Bonn twee bijenkorven met bijbehorende bijenpopulaties laten plaatsen. Een heuse imker ziet er op toe dat de nijvere insecten goed worden verzorgd. De korven zelf zijn voorzien van allerhande sensoren waarmee bijvoorbeeld de vullingsgraad van de honingraten (gewicht), de temperatuur, de vochtigheid en het geluid worden gemeten. Die data gaan via het NB-IoT netwerk van moederonderneming Deutsche Telekom naar een cloudplatform van T-Systems en vervolgens naar de smartphone van de imker. Wat schieten de bijen hier uiteindelijk mee op? Als het goed is, hoeft de imker hierdoor bijvoorbeeld minder vaak de korven open te maken om de hoeveelheid honing te controleren. Ook kan hij ‘real time’ zien hoe het met de insecten gaat. En dat levert minder bezoekjes aan de korven en daarmee minder verstoring voor de bijen.

Eine bisschen video, bitte!

T-Systems heeft over zijn Internet of Bees een keurig uitleg op film gezet. In het Duits. Dat dan weer wel. Maar gelukkig is er nog de ondertitelingsfunctie in Youtube. Videootje!

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail