Overname Euro's

IoT-overname in de maak: Atos wil Gemalto inlijven

by Redactie IoT Journaal12 december 2017

Er komt mogelijk weer een miljardenovername in de ICT-industrie, met de nodige impact op de Internet of Things-markt. De Franse ICT-dienstverlener Atos heeft namelijk ongevraagd bod uitgebracht op de eveneens Franse chipmaker Gemalto. Het bedrag dat daarmee gemoeid is? Een slordige 4,3 miljard euro (46 euro per aandeel), wat de waardering van het ‘slachtoffer’ op circa 36 procent boven diens recente beurskoers brengt. Het in Amsterdam aan de beurs genoteerde Gemalto zegt het bod ‘te bestuderen’.

Een vriendelijke overname, dat is wat het Franse Atos voor ogen staat. Het bedrijf heeft Gemalto al op 28 november dit jaar zijn amoureuze intenties op informele wijze kenbaar gemaakt. Het bod van 4,3 miljard euro werd destijds al bij de directie van Gemalto op tafel gelegd. Een bod dat overigens door Atos uit eigen middelen wordt opgehoest. Die poging had echter geen positieve reactie tot gevolg, vandaar dat Atos het dan maar via de publieke weg probeert. Dat heeft in ieder geval geresulteerd in Gemalto’s bekendmaking dat het ’t overnamebod bestudeert. Dat kan overigens van alles betekenen. Zoals: “Wij kijken er naar maar doen er niets mee.” Of: “Leuk dat bod, maar het is veel te laag.” Enfin, de tijd zal het leren.

IoT-grootmacht in wording

Mocht het overnamebod van Atos door Gemalto worden geaccepteerd, dan ontstaat er een ICT-concern dat ook in de Internet of Things-markt een stevige positie kan claimen. Atos is daar al een tijd actief in met toepassingen en consultancy, terwijl Gemalto de broodnodige chips en security software levert voor IoT-apparaten. De chipmaker is overigens al jaren één van de grootste leveranciers van simkaartjes voor mobiele telefoons en andere mobiele apparaten.

Omzetcijfers

Om het geheel in financieel perspectief te zetten: Atos had in 2016 een omzet van 11,7 miljard euro (684 miljoen nettowinst), terwijl Gemalto in datzelfde jaar een omzet van 3,1 miljard euro behaalde (nettowinst 237 miljoen). Gemalto heeft de afgelopen tijd te maken gehad met een daling van zijn aandelenkoers, als gevolg van diverse winstwaarschuwingen. Reden voor die tussentijdse onheilstijdingen is het feit dat de markt voor mobiele telefoons langzamer groeit dan voorheen, en dat is nou juist de de markt waarin Gemalto het gros van zijn geld verdient.