G4S Nederland

IoT in de Praktijk: G4S & Sim Services

door Redactie IoT Journaal24 april 2017

Er is een grote kans dat u ergens wel eens een medewerker van G4S hebt gezien. Bijvoorbeeld bij de controle van handbagage op de luchthaven Schiphol. Of achter de balie van een bedrijfsreceptie. Het is ook niet zo verwonderlijk: G4S is het grootste beveiligingsbedrijf ter wereld. En het is een actieve gebruiker van Internet of Things-technologie. Eigenlijk al voordat het IoT heette en nog onder de vlag ‘Machine to Machine Communications’ viel. De grootste zorg van G4S als het gaat om IoT? Een gesprek over veiligheid en continuïteit.

“G4S maakt ieders woon-, werk- en leefomgeving veiliger als marktleider in veiligheids- en beveiligingsoplossingen.” Zo omschrijft het bedrijf zichzelf. De omvang van de activiteiten liegt er ook niet om. De beveiliging van objecten en mensen (zowel zakelijk als particulier) is misschien de meeste bekende. Daarnaast verzorgt het geld- en waardetransporten en leidt het bedrijfshulpverleners op. Ook is G4S ook actief op het gebied van awareness voor cybersecurity én levert het risicoadvies.

Veilige communicatie

“Bedrijven lopen risico’s als het gaat om applicaties en apparaten die met het internet zijn verbonden. Continuïteit en communicatie vormen de kern van onze onderneming. Als je specifiek naar onze particuliere alarmcentrale kijkt, dan beperken de risico’s zich niet tot bijvoorbeeld onze eigen website”, zegt Alex van Druten RSE,  Operationeel Manager Alarmcentrale bij G4S Secure Monitoring. “Het omvat ook de communicatie met de abonnees van onze alarmdienstverlening. Het gaat dan om bijvoorbeeld een particuliere inbraakinstallatie of die van een bank. Maar het kan net zo goed een pinautomaat zijn, of een geldtransport en zelfs een zorgverlener die bij een cliënt met een verhoogt risicoprofiel op bezoek gaat. Al die systemen en mensen moeten altijd kunnen communiceren met onze alarmcentrale. Veel van de gebruikte apparaten, zoals bij een inbraakinstallatie, hebben een zeer lange levensduur en zijn niet altijd helemaal up-to-date als het gaat om de beveiliging van de internettoegang. Voor ons reden temeer om voor die systemen aanvullende beveiligingsmaatregelen te treffen.”

“Wij zijn nu bijvoorbeeld met proefprojecten bezig waarbij mobiele masten met IP-camera’s worden uitgerust om tijdens evenementen in te zetten. Streaming gaat dan live via 4G.”Alex van Druten G4S

 

Van Druten: “Ik zal een voorbeeld geven. Inbraakinstallaties communiceren tegenwoordig ook via het internet. Dat kan over een vaste verbinding zijn. Bij hoge risico-locaties wordt er veelvuldig een tweede verbinding gebruikt. En dat is vaak een mobiele oplossing waar een SIM-kaart in zit. Wij willen echter ook de communicatie zelf, vast én mobiel, beveiligd hebben. En dan praat je over beveiligde, besloten, verbindingen waarbij je precies in kaart hebt wie de geautoriseerde gebruikers zijn en welke apparaten er mogen communiceren.”

Beveiligde mobiele oplossingen Sim Services

G4S vertrouwt op het Nederlandse bedrijf Sim Services voor de mobiele kant van de kritische communicatie. Jeroen Gijzen, Chief Commercial Officer bij Sim Services: “Natuurlijk leveren wij G4S de noodzakelijke SIM-kaarten. Maar dat is slechts één deel van de oplossing. De signalen van het aangesloten apparaat gaan over het mobiele netwerk van de provider en slaan vervolgens ‘rechtsaf’ om via onze eigen Access Point Name (APN, het toegangspunt voor mobiele datacommunicatie, -red.) naar één van onze datacenters te gaan. Daarnaast hebben wij een eigen RADIUS-server (Remote Authentication Dial In User Service, een systeem om de identiteit van een gebruiker die toegang wenst tot een netwerk, te kunnen vaststellen, red.) die aan alle door ons geleverde SIM-kaarten een uniek, vast IP-adres geeft. Zo creëren wij een besloten netwerk. Uiteindelijk komen de signalen via een ‘dedicated’ vaste lijn en een VPN-verbinding bij de alarmcentrale van G4S terecht.” Het beheer van de SIM-kaarten die in allerhande – met de G4S-alarmcentrale verbonden – systemen zitten, gaat via een streng beveiligde portal, voegt hij toe. De Sim Services diensten worden sinds kort niet alleen door G4S Nederland afgenomen: ook de Belgische vestiging maakt er inmiddels gebruik van.

Mobiele IP-camera’s

Alex van Druten: “Overigens gaat het niet alleen om ‘eenvoudige’ data, maar ook meer complexe en omvangrijke informatie, zoals streaming videobeelden afkomstig van bewakingscamera’s. Wij zijn nu bijvoorbeeld met proefprojecten bezig waarbij mobiele masten met IP-camera’s worden uitgerust om tijdens evenementen in te zetten. De live verbinding met de alarmcentrale gaat dan via het 4G-netwerk. Dat soort mobiele toepassingen zien wij in de toekomst alleen toenemen.”

Talking Heads’-versie

Benieuwd naar de ‘Talking Heads’-versie van het gesprek met Alex van Druten van G4S? Daar heeft onze eigen camera journalist Fred zorg voor gedragen. Videootje!

 

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail