Kees Verhoeven D66 - Foto: Sebastiaan ter Burg

IoTJournaal-gastblogger Kees Verhoeven is IT-politicus van het jaar

by Paul2 januari 2017

Altijd leuk om te zien dat onze mening door anderen wordt gedeeld. In dit geval gaat het om Kees Verhoeven, lid van de D66-fractie in de Tweede Kamer en de fractiewoordvoerder voor Europese Zaken, Economische Zaken, ICT, Privacy en Media & Auteursrecht. Én gewaardeerd gastblogger bij IoTJournaal. Hij is door het IT-vakblad AG Connect uitgeroepen tot ‘IT-politicus van het jaar 2016‘. Terecht, zo vinden wij.

Verhoeven trok de aandacht van de IoTJournaal-redactie toe hij eind november 2016 met een initiatiefnota kwam waarin voor een verbod op ‘onveilige IoT-producten’ werd gepleit. Maar daarvoor werd hij in politiek Den Haag al als een buitenbeentje beschouwd (op een positieve manier): Verhoeven geldt namelijk als één van de weinige leden van de Tweede Kamer die niet alleen verstand van ICT heeft, maar er ook zinnige dingen over weet te zeggen.

Voor de volledigheid, volgen hieronder de relevante delen van het D66-persbericht over de verkiezing van Kees Verhoeven tot IT-Politicus van het Jaar 2016.

“D66-Kamerlid Kees Verhoeven is uitgeroepen tot IT-Politicus van het Jaar 2016. In een verkiezing onder toonaangevende IT-bedrijven haalde Verhoeven een derde van de stemmen. De gedeelde tweede plaats is voor Ronald Plasterk en Klaas Dijkhoff. De verkiezing was georganiseerd door AGConnect, een groot online platform voor IT’ers. Verhoeven, ICT-woordvoerder in de Tweede Kamer voor D66, wordt geprezen om zijn Techvisie en zijn initiatiefnota ‘Internet of things’. Ook werd veelvuldig zijn optreden genoemd in het grote Kamerdebat vlak voor Kerst over de wet computercriminaliteit – ook wel hackwet genoemd.

ICT ís politiek

Verhoeven ziet de prijs als een mooie blijk van waardering: “Ik heb me de afgelopen jaren steeds meer verdiept in vraagstukken rondom ict, privacy en technologie. Dat is lang niet altijd een sexy onderwerp waar de kranten iedere dag mee volstaan, maar de invloed van internet en technologie op ons leven is enorm. Hoe ingewikkeld soms ook, de politiek kan zich niet afzijdig houden. Die moet zo goed en zo kwaad als dat gaat zorgen dat die ontwikkelingen binnen de grenzen van de wet blijven. Het kabinet denkt hier veel te gemakkelijk over en beschermt mensen in mijn ogen onvoldoende tegen de ongebreidelde zucht van overheden, opsporingsdiensten en commerciële bedrijven om alles van ons te weten te komen.”