NTT Docomo 6G

Japanse operator is al druk bezig met ontwikkeling 6G

by Redactie IoT Journaal28 januari 2020

Terwijl de eerste commerciële 5G-netwerken met bijbehorende diensten in Nederland nog niet zijn uitgerold, is de Japanse operator NTT Docomo al bezig met de opvolger: 6G. Het bedrijf wil in 2030 starten met het aanbieden van 6G in zijn thuismarkt. Benieuwd naar hoe 6G eruit zal gaan zien en wat de belangrijkste technologische eigenschappen zullen zijn? Dan is het handig om de white paper te downloaden die NTT Docomo erover heeft gemaakt. Het document is via IoTJournaal te downloaden (17 pagina’s, 3,8 Mb, PDF).

Volgens de white paper van NTT Docomo zal 6G diverse voordelen bieden ten opzichte van 5G. Allereerst zijn er hogere datatransmissiesnelheden mee te bereiken (tot 100 Gbps), terwijl de latency bijzonder laag blijft. Daarnaast kan het het nog omvangrijkere datastromen uit nog meer verschillende bronnen tegelijkertijd verwerken. Wat het nog geschikter maakt grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken.

Ongebreidelde netwerkdekking

Ook moet 6G hogere frequenties kunnen gebruiken, zoals de 150 GHz. Zaken als energieverbruik moeten eveneens een verdere verbetering krijgen. Dat lijken allemaal evolutionaire eigenschappen te zijn, maar 6G zal ook een echte noviteit bieden, aldus de Japanse operator. Het gaat dan om de geografische dekking van de netwerkinfrastructuur. Die moet potentieel zo groot kunnen zijn dat mobiele communicatie op zee, in de lucht (en zelfs rond de aarde) zonder onderbreking mogelijk wordt. NTT Docomo is naar eigen zeggen al sinds 2018 bezig met de ontwikkeling van 6G.