Internet of Things IoT

Juniper Research: “IoT-netwerken LoRa en Sigfox groeien komende jaren als kool”

by Redactie IoT Journaal4 september 2019

De alsmaar groeiende populariteit van Internet of Things-toepassingen bij organisaties, gaat hand in hand met de ingebruikname van draadloze connectiviteit om die oplossingen met het internet te verbinden. Logisch, want zonder internetverbinding kun je immers niet over IoT spreken. Om de diverse apparaten aan ’t internet te hangen, kunnen organisaties kiezen uit ‘gewone’ mobiele verbindingen of speciale, op IoT toegesneden, draadloze netwerkstandaarden. En die laatsten zijn de komende jaren de grote winnaars, aldus het Britse marktonderzoeksbureau Juniper Research in een recent rapport.

Het gaat goed met IoT en de bijbehorende netwerkinfrastructuren. Sterker nog: het zal de komende jaren alleen maar nog beter gaan. Dat stelt in ieder geval marktvorser Juniper Research. Het bureau ziet met name de IoT-specifieke netwerkstandaarden een aardige vlucht nemen, in het kielzog van grootschalige IoT-implementaties. Juniper Research voorspelt dat operators in 2024 wereldwijd zo’n 2,6 miljard Amerikaanse dollars omzet met de verkoop van dergelijke connectiviteitsabonnementen gaan scoren. Om het geheel in perspectief te zetten: dit jaar zal er zo’n 290 miljoen dollar aan IoT-specifieke netwerkverbindingen worden uitgegeven. Uitgesplitst naar regio’s, is het met name Noord-Amerika waar de grootste financiële klappers vallen. Het verre Oosten en Azië zijn daarbij een goede tweede. West-Europa moet het stellen met een derde plaats als het gaat om IoT-specifieke connectiviteitsbestedingen. Als wij de financiële verwachtingen vertalen naar aantal IoT-verbindingen, dan komen wij wereldwijd uit op 156 miljoen stuks in 2024. Een aardige groei ten opzichte van 2019 (4 miljoen). De slimme steden nemen daarvan een stevig aantal voor hun rekening: 50 miljoen IoT-connecties in 2024.

[Tekst loopt door onder de grafiek.]

LoPowerWA Groei Juniper Research

Wereldwijde implementaties

Wie voor een IoT-toepassing netwerkconnectiviteit zoekt, kan tegenwoordig kiezen uit een aardig aantal IoT-specifieke netwerkstandaarden. Allereerst zijn er de technologieën die gebruik maken van gelicenseerde frequenties: LTE-M en NB-IoT. Daarnaast zijn er netwerken die niet afhankelijk zijn van spectrum dat door de overheid in licentie wordt afgegeven, zoals het open LoRa en het operatorspecifieke Franse Sigfox. Volgens de jongste cijfers van de GSMA, de mondiaal opererende branchevereniging van de mobiele telecomindustrie, hebben inmiddels zo’n 149 operators in 69 landen geïnvesteerd in de aanleg van hetzij NB-IoT- of LTE-M-netwerken (of zelfs in beide).

IoT netwerk implementaties wereldwijd 2019