Cyber security hacker

Kaspersky: “105 miljoen aanvallen op IoT-loksystemen in half jaar”

by Redactie IoT Journaal9 maart 2020

Met de steeds groter wordende acceptatie van Internet of Things als onderliggende technologie voor tal van toepassingen, stijgt ook de aantrekkelijkheid van dergelijke applicaties voor hackers en andere kwaadwillenden. De Russische cybersecurityspecialist Kaspersky heeft de proef op de som genomen en is bezig geweest met zogenoemde ‘honeypots‘, speciaal geprepareerde IoT-systemen waarmee hackers worden gelokt. In zes maanden kregen de honeypots te maken met 105 miljoen aanvallen, aldus Kaspersky in zijn meest recente rapport over IoT-security. Het rapport ‘Benefits and challenges of IoT in business’ is gratis te downloaden via IoTJournaal (14 pagina’s, 344 Kb, PDF).

Het goede nieuws is, aldus Kaspersky, dat organisaties uit alle sectoren inmiddels IoT in hun diverse toepassingen gebruiken. Het bedrijf concludeert dat mede op basis van eigen recent onderzoek onder 4.958 IT-executives in 23 landen. Daaruit komt naar voren dat maar liefst 61 procent van de ondervraagden één of meerdere IoT-applicaties  via IoT-platformen hebben draaien. Uitschieters daarin zijn de financiële sector en organisaties actief in de telecommunicatie.

[Tekst loopt door onder de grafiek]

Kaspersky 1 IoT Gebruik 2020

Honeypots

Met het wijdverspreide gebruik van IoT-toepassingen, stijgt ook de aantrekkelijkheid van dergelijke applicaties voor hackers en andere kwaadwillenden. Kasperksy heeft een aantal ‘honeypots’ vervaardigd waar hackers als vliegen op af kwamen, aldus het rapport. In de eerste zes maanden van 2019 kregen die loksystemen circa 105 miljoen aanvallen te verduren. Dat is zes keer meer dan wat dezelfde exercitie in het eerste half jaar van 2018 opleverde. Die bevindingen lijken aardig overeen te komen met de dagelijkse praktijk bij organisaties die IoT-toepassingen gebruiken. Kaspersky meldt in zijn onderzoek dat maar liefst 28 procent van de gerapporteerde security-incidenten aanvallen betreft op  ‘non-computing connected devices’, zoals sensoren met internetconnectiviteit.

Kaspersky 2 IoT Gebruik 2020