KPN IoT

KPN bereikt landelijke dekking met eigen LTE-M netwerk

by Redactie IoT Journaal22 maart 2018

Operator KPN laat vandaag weten dat zijn LTE-M netwerkinfrastructuur voor IoT-oplossingen landelijke dekking heeft bereikt. De eerste proef met LTE-M werd door KPN (in samenwerking met netwerkfabrikant Ericsson en chipmaker Qualcomm) in december 2016 gedaan. Een krap jaar later activeerde de operator een ‘live’ LTE-M netwerk op diverse plekken in Den Haag en Rotterdam.

“Met het toevoegen van LTE-M aan het connectiviteits-portfolio kunnen klanten van KPN voor alle denkbare IoT-toepassingen en -vraagstukken een oplossing realiseren”, zo zegt Carolien Nijhuis, directeur Internet of Things bij KPN, in een officieel bericht. “De afgelopen tijd hebben onze klanten LTE-M al kunnen testen op verschillende locaties in Rotterdam en Den Haag en nu hebben ze de mogelijkheid LTE-M landelijk in te zetten voor hun IoT-oplossingen.”

KPN schermt in hetzelfde bericht al met de eerste grote klant voor zijn kersverse landelijke LTE-M netwerk. Het gaat om Enexis Netbeheer, die aangeeft dat zij het IoT-netwerk van KPN ‘op termijn’ voor hun slimme meters willen gaan inzetten.  Annemieke Bulters, manager Slimme Meters bij Enexis Netbeheer, zegt dat zij ‘veel verwacht van LTE-M’. Bulters denkt dan met name aan goedkopere IoT-modules en een verbeterde, inpandige, dekking.

Gevestigde standaard

De LTE-M/eMTC-technologie (in 2016 als officiële standaard vastgelegd) voor IoT-toepassingen vraagt meer energie van de aangesloten apparaten dan tegenpolen als LoRa, Sigfox en NB-IoT. Hierdoor gaat een batterij van een IoT-apparaat tot maximaal vijf jaar mee. Daarentegen heeft LTE-M/eMTC een groter bereik: tot 100 kilometer. Ook biedt het een grotere maximale datadoorvoersnelheid (tot 1 MBps) dan de andere IoT-specifieke draadloze netwerktechnologieën. Grappig detail is dat KPN een tijdlang heeft ontbroken in het lijstje van de GSMA LTE-M taskforce. KPN heeft zelf een overzichtje gemaakt van IoT-toepassingen waar LTE-M het meest geschikt voor is.

KPN-IoT-connectiviteit

Verschillen in kaart gebracht

Benieuwd naar de verschillen tussen LoRa, LTE-M/eMTC en NB-IoT? Netwerkfabrikant Nokia heeft het op een rijtje gezet. Eyecandy!

LTE-M LoRa NB-IoT

LoRa en LTE

De LTE-M infrastructuur is door KPN op zijn bestaande Nederlandse 4G-netwerk voor draadloze data- en spraakcommunicatie uitgerold. Vooralsnog blijft de operator ook met zijn reeds operationele LoRa-netwerk op de IoT-markt actief. Verder biedt het bedrijf nog machine-to-machine communicatiediensten aan op zijn reguliere LTE-netwerk. Volgens KPN is LTE-M met name geschikt voor IoT-toepassingen als slimme meters, mobiele betaalautomaten en fleet management.

Operatorlandschap gefragmenteerd

KPN’s jongste aankondiging zorgt er voor dat het Nederlandse operatorlandschap op het gebied van IoT-technologie aardig gefragementeerd raakt. KPN zet nu in op LoRa en LTE-M, terwijl Vodafone en T-Mobile het voorlopig op NB-IoT houden. Tele2 ontbeert vooralsnog een IoT-specifieke netwerkinfrastructuur: het biedt IoT-connectiviteit en -diensten aan, waarbij er vrijelijk wordt geput uit IoT-netwerken van derden. Daarnaast is er nog het Rotterdamse Aerea dat als enige operator in Nederland een Sigfox IoT-netwerk exploiteert.

Executive Bites: Carolien Nijhuis

Wij hebben met KPN-topvrouw Carolien Nijhuis vorig jaar een paar Executive Bites opgenomen. Waarbij diverse onderwerpen voorbij zijn gekomen: van strategie tot praktijkvoorbeelden. En ook LTE-M is destijds ter sprake gekomen. Videootje!