Shell Pernis IIoT 5G KPN

KPN en Shell starten ‘5G-proeftuin’ voor IIoT in raffinaderij Pernis

by Redactie IoT Journaal7 november 2018

Operator KPN en oliegigant Shell testen in de Haven van Rotterdam Industrial Internet of Things-toepassingen. Hiervoor heeft het duo een speciaal 5G-proefnetwerk opgebouwd. De twee bedrijven werken hiervoor in een ecosysteem samen met onder andere netwerkleverancier Huawei, roboticaspecialist ExRobotics, IT-dienstverlener Accenture en het Zweedse ABB, gespecialiseerd in industriële technologie.

De testen vlakbij het Rotterdamse Pernis, op het terrein van een Shell-raffinaderij, spitsen zich toe op zaken als geautomatiseerde inspecties door IIoT-robots. Verder wordt geëxperimenteerd met predictive maintenance (‘voorspellend onderhoud’) aan het ruwweg 160.000 kilometer netwerk van leidingen dat op het terrein ligt. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van sensoren en machine learning software. Ten slotte beproeven Shell en KPN augmented reality-toepassingen voor het onderhoud van industriële hardware. Een speciaal voor dat doel aangelegd 5G-netwerk dient als het onderliggende connectiviteitsfundament.Het 5G-testnetwerk in Pernis is door KPN aangelegd, met behulp van Huawei-hardware. De operator maakt hiervoor gebruik van frequentieruimte in de 700MHz, 3500MHz en 2300MHz.

Positieve geluiden

De officiële commentaren zijn – uiteraard – onverdeeld positief. Zo laat Joost Farwerck, COO en lid van de Raad van Bestuur KPN, weten: “In het industriële 5G Field Lab in de Rotterdamse Haven onderzoeken we samen met Shell en verschillende partners welke waarde we met 5G kunnen creëren. Naast het efficiënter worden van bedrijfsprocessen en het vergroten van de veiligheid is ook het samenspel van de verschillende partijen, die Nederland sterker maken als een verbonden samenleving, zeer waardevol.” Ook Shell laat zich niet onbetuigd, bij monde van Jos van Winsen, General Manager Shell Pernis: “Voor ons is de Rotterdamse haven een logische plek voor het industrial 5G Field Lab. We verwachten met nieuwe digitale technologieën veel te bereiken op het gebied van betrouwbaarheid en efficiëntie en zo onze industrie nog veiliger te maken. Shell neemt met KPN en de partners daarom graag een voortrekkersrol met het industrial 5G Field Lab.”

Wat wordt er nou getest?

De precieze omschrijving van de belangrijkste testen in het 5G-testgebied laten wij aan de betrokken partijen over:

•Mobiele inspectierobot verbonden met 5G
Het inspectieproces voor gaslekken is cruciaal voor de continuïteit en de veiligheid van Shell Pernis. Een mobiele inspectierobot wordt tijdens tests verbonden met het 5G-netwerk waarmee de besturing op afstand veel nauwkeuriger en betrouwbaarder wordt.

• Kritische inspecties tijdens grote onderhoudsstop sneller uitvoeren met ‘slimme 5G helm’
In geval van een grote turnaround, waarbij alle productiewerkzaamheden op een deel van Shell Pernis worden stilgelegd, is het van belang onderhoud zo efficiënt en zorgvuldig mogelijk uit te voeren. Een voorbeeld van dergelijk onderhoud zijn interne inspecties van drukvaten en opslagtanks. Tijdens een test worden onderhoudsmedewerkers uitgerust met een met 5G verbonden slimme helm. Hierdoor staan inspecteurs via beeld en geluid direct in contact met experts op afstand en kan er onmiddellijk besloten worden welke reparaties nodig zijn. Dit verkort de totale doorlooptijd van deze kritische inspecties van enkele dagen tot een paar uur.

• Efficiënter industrieel onderhoud dankzij de inzet van augmented reality
Tijdens tests worden engineers van Shell uitgerust met een industriële tablet die verbonden is met 5G. Dankzij de toepassing van augmented reality wordt op de tablet aanvullende informatie, zoals temperatuur of druk van de procesinstallatie, getoond. Dit zorgt voor efficiënter onderhoud dat bovendien volledig digitaal wordt vastgelegd en gedeeld met de relevante partijen.

• Voorspellend onderhoud van leidingen dankzij 5G-technologie en machine learning
Op Shell Pernis wordt getest met de inzet van UHD camera’s en de inzet van machine learning voor preventief onderhoud. Hierdoor wordt het mogelijk om circa 160.000 km aan leidingen zeer efficiënt en nauwkeurig te inspecteren om benodigd onderhoud vooraf te detecteren en uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat de inspectie van al het leidingwerk veel sneller en efficiënter verloopt en de veiligheid verder wordt verhoogd.