Wirepas IIoT

KPN investeert in Finse IIoT-netwerk startup

by Redactie IoT Journaal14 mei 2019

Operator KPN heeft via zijn financieringsvehikel KPN Ventures een onbekend bedrag gestoken in het Finse bedrijf Wirepas. De startup verkoopt de technologie waarmee een zogenoemd draadloos ‘mesh network’ is te bouwen, speciaal bedoeld voor grootschalige Industrial Internet of Things-oplossingen. Tijdens de jongste financieringsronde – waarin KPN Ventures, het Finse TESI en het Duitse Vito Ventures in deelnamen – heeft Wirepas in totaal 14,4 miljoen euro op weten te halen. Daarmee heeft het bedrijf tot nu toe een totaal van 22 miljoen euro groeikapitaal binnen.

De technologische basis van Wirepas heeft een academisch tintje: het is ’t resultaat van een tienjarig onderzoeksproject in 2000 van de Finse universiteit Tampere University of Technology. Na de oprichting in 2010 richtte het bedrijf zich oorspronkelijk op de ontwikkeling en verkoop van sensor hardware. Dat schoot alleen niet heel erg op. Met name de schaalbaarheid van het business model bleek een probleem. Vandaar dat er in 2014 een nieuwe CEO kwam, Teppo Hemiä, die een geheel andere koers besloot te gaan volgen. Wirepas ging zich richten op het in licentie verkopen van zijn software aan hardwarefabrikanten. Het belangrijkste wat het bedrijf anno 2019 in zijn portefeuille heeft, is de Wirepas Mesh-technologie voor draadloze netwerken. Hier is wat Wikipedia te zeggen heeft over Mesh-netwerken: “Een vermaasd netwerk (in het Engels: mesh network) is een netwerk waarin elke node verbonden is met elke andere node binnen dat netwerk.”

‘Commerciële tractie’

Het is niet de eerste keer dat KPN Ventures geld pompt in IoT-gerelateerde ondernemingen. In de investeringsportefeuille van het fonds is zo’n 33 procent (20 procent IoT en 13 procent ‘Connected Home’) direct gerelateerd aan de financiering van bedrijven die in de Internet of Things-markt opereren. Naar eigen zeggen, investeert KPN Ventures met name in de beginfases van ondernemingen (Series A/B), met geldinjecties die variëren tussen de 500.000 en 2,5 miljoen euro. Voorwaarde is wel dat de betreffende startups al enige ‘commerciële tractie’ hebben (jaaromzet van minimaal 500.000 euro). Daarnaast gaat er geld naar andere investeringsfondsen die zich op tech startups richten.

Benieuwd naar wat Wirepas Mesh nou precies inhoudt? Daar is een keurig filmpje voor.