KPN Persconferentie jaarcijfers 2017 IoT

KPN: IoT-activiteiten jagen komende jaren groei in omzet aan

by Redactie IoT Journaal31 januari 2018

Vandaag heeft Eelco Blok voor het laatst als CEO van operator KPN de jaarcijfers van zijn bedrijf gepresenteerd aan de pers. Hij laat de onderneming achter met een strategie waarin Internet of Things de komende tijd een belangrijkere rol gaat spelen. Zowel op het gebied van connectiviteit als wat additionele diensten betreft.

Pal aan de ‘Coolste baan van Nederland‘ in het Amsterdamse Olympisch Stadion heeft operator KPN zijn financiële prestaties over 2017 bekendgemaakt. Het bedrijf zag zijn omzet met 4,5 procent dalen ten opzichte van het voorgaande jaar en kwam uit op 6,498 miljard euro. De nettowinst (na belastingen) gaf meer aanleiding tot vreugde: die steeg namelijk met 31 procent ten opzichte van 2016: 485 miljoen euro.

IoT moet voor opgaande lijn zakelijke omzet zorgen

Op de consumentenmarkt deed KPN het relatief goed. De verrichtingen in de zakelijke markt, de afgelopen jaren een zorgenkindje bij de operator, lieten eveneens een positieve trend zien. Het bedrijf is er in geslaagd om de teruggang in ‘zakelijke omzet’ in 2017 op -1 procent te laten komen. Volgens CEO Eelco Blok zal in de komende drie jaar de omzet in de zakelijke markt zich stabiliseren en uiteindelijk een opgaande lijn laten zien. Een aanzienlijk deel daarvan komt voor rekening van de IoT-activiteiten die KPN aan het ontplooien is, aldus de scheidende topman. Niet alleen specifieke IoT-connectiviteit, maar juist de extra diensten (zoals KPN Things) moeten voor meer omzet en bovenal meer winst gaan zorgen. Het een en ander valt onder de leiding van Carolien Nijhuis, de IoT-eindverantwoordelijke bij KPN.

Talking Heads

Benieuwd wat Eelco Blok zelf over de prestaties van ‘zijn’ KPN heeft te zeggen? Dat kan, dankzij een filmpje dat de operator heeft laten maken. Videootje!