KPN Things IoT

KPN kondigt integrale IoT-dienstverlening ‘KPN Things’ aan

by Redactie IoT Journaal27 september 2017

Operator KPN introduceert een ‘geïntegreerde dienstverlening’ voor Internet of Things-oplossingen. Met ‘KPN Things‘ combineert het bedrijf consultancy, datadiensten plus hard- en software voor IoT-toepassingen. In de officiële beschrijving van de nieuwe dienst staat tevens dat KPN ‘eind 2017’ met een eigen LTE-M netwerkinfrastructuur komt. Tot dusver biedt de operator LoRa– en (de traditionele) M2M-netwerkstandaarden aan voor IoT-doeleinden.

Carolien Nijhuis, directeur Internet of Things bij KPN, zegt in een officiële toelichting ‘enorme groei in de IoT-markt’ te zien. Volgens haar is er ‘in iedere industrie een toenemende behoefte aan nieuwe toepassingen waarmee organisaties efficiënter kunnen werken of nieuwe businessmodellen kunnen ontwikkelen’. Nijhuis denkt dat haar werkgever met KPN Things ‘de drempel om met IoT aan de slag te gaan’ kan verlagen.

KPN-partners

In KPN Things zijn zowel door KPN geleverde onderdelen te vinden als zaken die door partners worden verzorgd. Onder het eerste vallen onder andere connectiviteit, data opslag in de KPN-datacenters, software voor data analytics en consultancy. De KPN-partners bieden op hun beurt weer diensten op het gebied van beheer en monitoring aan.

LTE-M in zicht

In het kielzog van de KPN Things-introductie komt de aangekondigde uitrol van LTE-M. In december 2016 liet de operator weten dat het ‘succesvol’ een proefproject had afgerond met deze IoT-specifieke mobiele netwerkinfrastructuur. Er was  destijds sprake van een mogelijke uitrol later dit jaar, maar KPN bleef verder stilletjes over de plannen met LTE-M. Voor wie de verschillen tussen de diverse IoT-netwerkinfrastructuren inzichtelijk wil hebben, hebben wij een keurig overzicht. Met dank aan netwerkfabrikant Nokia.

LTE-M LoRa NB-IoT