5G Netwerk KPN

KPN: Nederlandse dekkingsgraad 5G-netwerk zit op tweederde

by Redactie IoT Journaal18 november 2020

Operator KPN stelt dat het inmiddels ‘ruim tweederde van Nederland’ met zijn 5G-netwerkinfrastructuur bestrijkt. Het bedrijf verwacht dat het in 2021 volledige dekking in Nederland zal hebben bereikt. KPN loopt hiermee achter op zijn concurrenten T-Mobile en Vodafone. 5G is meer dan ‘alleen maar’ een snellere manier om data te up- en downloaden via de smartphone. Experts zien het ook de ideale mobiele netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken.

De aankondiging van KPN komt daags na het plaatsen van de 2500ste 5G-zendmast in Nederland. Naar eigen zeggen, biedt de operator op dit moment een gemiddelde downloadsnelheid van 255 Mbps op zijn nieuwe netwerk, wat neer zou komen op een snelheidsverbetering van circa 50 procent ten opzichte van het 4G-netwerk. Volgens KPN heeft het inmiddels ook zakelijke klanten die specifieke 5G-applicaties in de praktijk hebben werken. De actuele dekkingsgraad van KPN’s 5G-netwerk is op een speciale webpagina te zien.

T-Mobile en Vodafone

KPN is eerder dit jaar al voorbij gestreefd door operators T-Mobile, onderdeel van de Duitse telecomgigant Deutsche Telekom, en Vodafone.  T-Mobile liet op 27 oktober weten dat het in circa 90 procent van Nederland dekking had bereikt met zijn 5G-netwerkinfrastructuur. Vodafone stelde eind juli 2020 al dat het zo’n 80 procent van Nederland met zijn 5G-netwerk kon bedienen. De stand van zaken bij de van oorsprong Britse operator is overigens te volgen via een speciale pagina waar de ‘actuele dekkingsgraad‘ wordt getoond.

Zonder 3,5 GHZ

Vooralsnog moeten KPN, T-Mobile en Vodafone het stellen zonder de felbegeerde 3,5 GHz band – met name van belang voor de grootschalige uitrol van 5G. Die komt pas in 2022 onder de hamer. Dat heeft alles te maken met het feit dat deze band boven de denkbeeldige lijn Amsterdam-Zwolle nu nog in gebruik is voor het satellietcommunicatie interceptiestation van de inlichtingendiensten in het Groningse Burum‘, aldus de staatssecretaris. Het bewuste afluisterstation zal ergens in de komende twee jaar worden verhuisd naar een – tot dusver – onbekend land. Volgens experts zal dat naar alle waarschijnlijkheid een plek ergens in Zwitserland zijn.