LoRa IoT KPN

KPN richt Internet of Things Academy op

by Redactie IoT Journaal4 januari 2016

Operator KPN heeft met het Rotterdamse kennisinstituut RDM Makerspace het initiatief voor een Internet of Things Academy genomen. “Deze academie is een onafhankelijk platform waar ondernemers terecht kunnen voor meer kennis over Internet of Things”, zegt Jasper Snijder, directeur New Business van KPN Zakelijke Markt. “Daarnaast kunnen developers bij de Internet of Things Academy terecht voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen.” Allerlei bedrijven zullen de komende tijd hierbij aansluiten om het Internet of Things verder te brengen.

Een mooi voorbeeld van het Internet of Things is het connected bagagelabel dat het bedrijf Fasttrack ontwikkelde: reizigers kunnen hiermee via internet eenvoudig hun bagage tracken en tracen. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat er binnen vijf jaar wereldwijd zo’n 25 miljard apparaten verbonden zijn met internet.
Ook bij KPN worden het netwerk en de diensten steeds vaker gebruikt om onderlinge verbindingen tot stand te brengen. “Voor ondernemers zorgen wij voor de connectiviteit, veilige data opslag en de data analytics tooling”, zegt Snijder, “Hiermee kan optimaal gebruik worden gemaakt van alle data die wordt gegeneerd door de apparaten en sensoren die zo meteen in de wereld worden geplaatst.”

LoRa netwerk

“Binnenkort kunnen ondernemers ook gebruik maken van connectiviteit via LoRa (het nieuwe long range, low power netwerk, red.), naast de mogelijkheden die 2G, 3G en 4G nu al bieden”, aldus Snijder. “Met LoRa is het voor ondernemers mogelijk om weer andere toepassingen te introduceren, want met deze nieuwe technologie worden diverse toepassingen die maar weinig data gebruiken, laagfrequent aan elkaar verbonden met internet.”