LoRa IoT KPN

KPN rolt LoRA-netwerk in Randstad uit

by Paul8 april 2016

Operator KPN heeft de dekking van zijn Internet of Things-netwerk (LoRa) uitgebreid naar de gehele Randstad, waaronder de regio Schiphol. Inmiddels is het LoRa-netwerk voor Internet of Things (IoT) toepassingen live in Zuid-Holland, Noord-Holland en delen van Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Groningen. De versnelde uitrol ligt daarmee op schema. In juni 2016 verwacht KPN in geheel Nederland LoRa-dekking te kunnen aanbieden.

In de aanloop naar de landelijke dekking van het IoT-netwerk organiseert KPN een aantal LoRa Roadshows in verschillende regio’s in Nederland. Tijdens deze evenementen worden klanten en relaties bijgepraat op luchthaven Schiphol waar KPN en Schiphol samen experimenteren met verschillende LoRa-toepassingen. Zo wordt LoRa getest in logistieke processen zoals bagage-afhandeling en voor facilitaire diensten op het vliegveld. Tijdens de LoRa Roadshow presenteert Schiphol zijn visie op Internet of Things en wat de verschillende innovatieve IoT-toepassingen betekenen voor de beleving van de reizigers en efficiency van de luchthaven.

Christiaan Hen, Innovatie Manager bij Schiphol: “Het is de ambitie van Schiphol om de beste digitale luchthaven ter wereld te zijn in 2018. Om deze ambitie te verwezenlijken is het essentieel dat we continu met nieuwe technologieën en toepassingen experimenteren om te bepalen of deze waardevol zijn voor Schiphol. Een van de technologische ontwikkelingen die voor Schiphol een enorme potentie heeft, is Internet of Things. We zijn een bedrijf met een grote asset base dus er valt veel ‘smart’ te maken. Daarom ook lopen er nu verschillende experimenten op Schiphol waarbij wordt gekeken naar verschillende toepassingen en het gebruik van verschillende netwerken waaronder LoRa.”

Jasper Snijder, Directeur New Business bij KPN: “In de wereld van morgen is alles met elkaar verbonden. Met het LoRa-netwerk van KPN willen we daarin een grote rol spelen met connectiviteit en additionele dienstverlening, zoals datamanagement, die onze klanten verder brengen. Tijdens de Roadshows door Nederland tonen verschillende partners uit ons eco-systeem IoT-toepassingen die groot inzicht en effect laten zien.” Op Schiphol en bij andere LoRa Roadshows is een marktplaats ingericht waar demonstraties worden gegeven door onder andere Anybrigde, Things Connected, Metatronics, I-Real, I-Tude en Mic-O-Data.

LoRa is een nieuw netwerk specifiek bestemd voor de connectie met IoT-oplossingen en een aanvulling op de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Het netwerk neemt belangrijke drempels (kosten, verbruik, energie) weg om talloze apparaten aan het internet te verbinden. De komende maanden voorziet KPN in heel Nederland bestaande mobiele opstelpunten van een LoRa-gateway en -antenne, waarmee miljoenen apparaten kunnen worden verbonden.

Proudly powered by: qm_logo150