Bleutech-Park-Las-Vegas-rendering

Las Vegas krijgt eind 2019 een ‘mini smart city’

by Redactie IoT Journaal15 augustus 2019

Eind december 2019 moet het zover zijn: dan verrijst ’s werelds eerste vanaf de grond gebouwde ‘mini smart city‘ in de Las Vegas Valley, het gebied waarin onder andere de gelijknamige Amerikaanse gokhoofdstad is gelegen. Het project, ‘Bluetech Park’ gedoopt, moet een voorbeeld worden van een slimme stad die van de laatste technologieën is voorzien. De te bouwen stad wordt gefinancierd door diverse sponsoren, zoals het IT-concern Cisco, Knightscope (producent van waakrobots) en de vakbond Laborers’ International Union of North America (500.000 leden).

Bluetech Park is vanaf het begin milieuvriendelijk van aard, beloven de bedenkers. Zo moeten alle gebouwen vanaf de bouw al volledig klimaatneutraal zijn. Om dat te bereiken, is de benodigde energie bijvoorbeeld afkomstig uit water, wind en zonlicht. Daarnaast wordt er stevig geleund op diverse technologieën, zoals Internet of Things en Artificial Intelligence, om het energieverbruik tot een minimum te beperken. De technologiemix wordt tevens ingezet om het reilen en zeilen van de stad in goede banen te leiden. Wat onder meer zichtbaar moet zijn in het openbaar vervoer: dat gaat louter uit zelfrijdende voertuigen bestaan. Een andere primeur – aldus de initiatiefnemers – bestaat uit de gebouwen zelf: die worden voorzien van ‘zelf reparerend beton’.

Sociale gedachte als fundament

Achter Bluetech Park schuilt nog een sociale gedachte, zeggen de bedenkers. Het project moet allereerst zo’n 25.000 banen scheppen: niet alleen tijdens de bouw, maar ook daarna. De nadruk ligt daarbij op de bouw- en maakindustrie. Verder krijgen mensen met zogenoemde ‘vitale ondersteunende banen’ – denk aan verpleegkundigen, politie, brandweer en onderwijzers – speciaal gebouwde woningen toegewezen. Dat heet in Bluetech Park-jargon ‘Workforce Housing’. Het project moet in totaal zo’n 7,5 miljard dollar gaan kosten.