IoT Aarde Groei

McKinsey: IoT zorgt voor grote toegevoegde economische waarde wereldwijd

by Redactie IoT Journaal30 november 2021

Het Amerikaanse managementadviesbureau McKinsey is al sinds 2015 de ontwikkeling van Internet of Things aan het volgen. Het zag én ziet het als dé faciliterende technologie voor organisaties die ‘in de markt zijn’ voor een digitale transformatie. McKinsey heeft zich onder andere gericht op bedrijven in de industriële sector en The Industrial Internet of Things’ (ook bekend als ‘Industry 4.0’). Zes jaar nadat ’t IoT in het vizier kreeg, neemt McKinsey de stand van zaken op in een lijvig rapport (‘The Internet of Things: Catching up to an accelerating opportunity’). Het document is uiteraard gratis via IoT Journaal te downloaden (90 pagina’s, 2 Mb, PDF).

Het gaat wat ver om alle conclusies van McKinsey over IoT hier op te sommen. Laten wij volstaan met een paar opmerkelijke. Allereerst: China zal in 2030 26 procent van de wereldwijd door IoT gefaciliteerde economische waarde voor zijn rekening nemen. Dat was overigens in 2020 ‘nog maar’ 22 procent. De zogenoemde ‘opkomende landen’ gaan er ook op vooruit, aldus McKinsey: van 16 procent in 2020 naar 19 procent in 2030. Het grotere aandeel gaat ten koste van andere ‘ontwikkelde landen’. Waren die vorig jaar nog goed voor 61 procent: over negen jaar is dat geslonken naar 55 procent.

McKinsey 1 IoT China

Betere interoperabiliteit is noodzakelijk

IoT-hardware van diverse makelij, IoT-cloud platformen van uiteenlopende aanbieders en een aardige hoeveelheid smaken op het gebied van IoT-connectiviteit: organisaties kunnen zomaar aan keuzestress gaan lijden als zij omvangrijke en complexe IoT-oplossingen willen gaan toepassen. McKinsey onderkent dat ook. Het pleit voor betere interoperabiliteit en signaleert dat het zou kunnen leiden tot een grotere economische waarde van IoT-oplossingen.

McKinsey 2 IoT