Fabriek Industrie IoT

McKinsey-rapport: ‘Zo haal je echte waarde uit IIoT’

by Redactie IoT Journaal5 januari 2022

Als het gaat om The Industrial Internet of Things’ (ook bekend als ‘Industry 4.0’), behoort het Amerikaanse managementadviesbureau McKinsey tot één van de eerste adepten. Vanaf 2015 volgt het bureau IIoT op de voet. Volgens McKinsey is het dé faciliterende technologie voor industriële organisaties die het proces van digitale transformatie succesvol willen doorlopen. Dat heeft in de loop der jaren onder andere geresulteerd in een reeks (lijvige) rapporten, zoals het in februari 2021 verschenen ‘Leveraging Industrial IoT and advanced technologies for digital transformation in manufacturing’. Het rapport is uiteraard gratis via IoT Journaal te downloaden (76 pagina’s, 2,2 Mb, PDF).

Ok, McKinsey ziet behoorlijk veel voordelen van IoT-toepassingen voor industriële organisaties. Maar het bureau is ook realistisch genoeg om te constateren dat het niet allemaal hosanna is. Er zijn nog steeds veel obstakels als het gaat om het op grote schaal implementeren van IIoT-oplossingen. En daarmee bestaan er ook nog de nodige drempels die verhinderen dat organisatie het meeste – zakelijke voordeel – uit hun IIoT-toepassingen weten te halen.

CIO en COO

Hoe het dan wel moet? Daar probeert McKinsey in zijn rapport antwoord op te geven. Een tipje van de sluier? Het gaat niet zozeer om de technologie maar ook om het management van de organisatie: die moet vierkant achter, voor en naast het proces van digitale transformatie, onder andere door middel van IIoT-toepassingen, (blijven) staan. En de boel laat implementeren met een geïntegreerde aanpak (zie onder). Daarnaast is het essentieel dat de Chief Information Officer (verantwoordelijk voor de ‘gewone’ IT in de organisatie) nauw samenwerkt met de COO (meestal verantwoordelijk voor de Operational Technology, oftewel de industriële automatisering). Dat gaat nog te vaak mis, aldus McKinsey.

McKinsey IIoT