satya-nadella-keynote Microsoft Azure IoT

Microsoft breidt IoT-functionaliteit Azure cloud platform uit

by Redactie IoT Journaal8 mei 2019

IT-concern Microsoft gaat vandaag de laatste dag in van ‘Build‘, zijn jaarlijkse evenement voor softwareontwikkelaars. De afgelopen twee dagen heeft het bedrijf op het podium van het Washington State Convention Center in de Amerikaanse stad Seattle de nodige noviteiten het licht laten zien. Waaronder een aantal nieuwigheden op Internet of Things-gebied. In het kort gaat het om nieuwe IoT-functionaliteit op zijn Azure cloud platform.

Een bibliotheek met alle Plug & Play IoT-hardware, blockchain services voor Azure en een database speciaal bedoeld voor edge computing. Dat zijn de drie belangrijkste, Internet of Things-gerelateerde, introducties die door Microsoft zijn gedaan tijdens Build 2019. Om het laatste beginnen: de gegevensverwerking aan de rand van ’t netwerk (nog voor het data center) heeft de volle aandacht van het Amerikaanse IT-concern. Dat blijkt wel uit de aankondiging van Azure SQL Database Edge. Zoals Microsoft het zelf omschrijft, is het een ‘small footprint database engine optimized for the edge, with Artificial Intelligence built in’. Geheel in de geest van het edge computing-concept, moet de compacte database ervoor zorgen dat door IoT-hardware gegenereerde gegevens nagenoeg ‘ter plekke’ kunnen worden verwerkt. Zonder dat zij eerst naar een verder afgelegen datacenter moeten worden getransporteerd. Azure SQL Database Edge werkt met systemen (zoals edge gateways) gebaseerd op processoren afkomstig van zowel Intel als ARM. Volgens de specificaties heeft de database onder andere ingebakken ondersteuning voor data streaming en machine learning. Naar verluidt, kunnen applicaties eerst op een ‘gewone’ SQL-database op het reguliere Azure cloud platform worden ontwikkeld, waarna zij op de edge-variant(en) in gebruik zijn te nemen.

Bibliotheek met IoT-hardware

Het is één van de grotere uitdagingen als het gaat om de ontwikkeling van IoT-oplossingen: het op een cloud platform aansluiten van IoT-hardware. Althans, dat stelt Microsoft. En uiteraard heeft het bedrijf daar nu een zelfontwikkelde oplossing voor. De steen der wijzen is in dit geval de ‘Azure IoT Device Catalog‘. Zoals de naam al suggereert, is het een bibliotheek waarin ‘alle Plug & Play IoT-hardware’ is te vinden. De catalogus is nog niet vol: het is een werkje in wording. Het bevat bij de introductie hardware afkomstig van zestien leveranciers. Volgens Microsoft komen daar in de komende tijd de nodige andere bij.

Dit zijn de leveranciers die hun spullen nu al in de Azure IoT Device Catalog hebben staan:

[Tekst loopt door onder de afbeelding.]

Azure IoT Catalog

Blockchain en Azure

Wie volop met blockchain in zijn IoT-applicaties aan de slag wil gaan, kan voortaan naar hartenlust zijn gang gaan met Microsoft Azure cloud platform. Het bedrijf kondigde tijdens Build 2019 de ‘Azure Blockchain Service‘ aan. Hiermee kan block chain-functionaliteit in applicaties worden geïntegreerd. Een pakketvervoerder kan hierdoor bijvoorbeeld een zogenoemd ‘slim contract’ op basis van block chain verwerken in een applicatie die pakketjes van A naar B volgt en een financiële transactie faciliteert bij aankomst op de eindbestemming. Microsoft volgt hiermee in de voetsporen van grote concurrent Amazon Web Services, die een dergelijke functionaliteit voor zijn cloud platform vorige maand het licht liet zien.

Wie zin heeft om Microsofts Grote Roerganger Satya Nadella in actie te zien tijdens zijn openingstoespraak op Build 2019, wordt in deze vijf minuten durende video op zijn wenken bediend.