CyberX Microsoft IoT

Microsoft telt 165 miljoen dollar neer voor IoT-security expert

by Redactie IoT Journaal23 juni 2020

De Amerikaanse IT-gigant Microsoft heeft de Israëlische/Amerikaanse expert CyberX overgenomen. Diens voornaamste product, een cybersecurity-oplossing voor IoT-hardware, zal worden geïntegreerd in het Microsoft Azure IoT-cloud platform. Hoewel beide partijen zich in stilzwijgen hullen over het overnamebedrag, gaan er geruchten over een transactiewaarde van zo’n 165 miljoen dollar. Naar verluidt, lopen de gesprekken tussen de twee al sinds begin 2020.

CyberX is in 2013 opgericht door twee cybersecurity-experts van Israëlische origine, Omer Schneider en Nir Giller. Beiden zijn afgestudeerd aan het Cryptography & Security Center, dat deel uitmaakt van de IT-tak (Computer and IT Directorate) van het Israëlische leger (IDF). Het private bedrijf heeft tot de overname door Microsoft in vijf rondes een kleine 48 miljoen dollar aan investeringskapitaal weten binnen te halen. Er werken 164 mensen bij de security-expert. CyberX heeft zich vanaf het begin geconcentreerd op het beveiligen van OT-(Operational Technology, het scala aan productiesystemen ingezet in bijvoorbeeld industriële omgevingen) en IoT-toepassingen. Het CyberX-platform beheert en beveiligt OT- en IoT-hardware op hardware- en netwerkniveau met behulp zelfontwikkelde AI-algoritmes. Eind februari 2020 introduceerde het bedrijf de integratiemogelijkheid van zijn security-platform met Microsofts Azure Security Center for IoT.

IoT-overnames van Microsoft

Microsoft heeft in het verleden al de nodige grotere en kleinere overnames gedaan op het gebied van IoT. Zo werd in 2016 het Italiaanse Solair en diens IoT-cloudplatform overgenomen voor een onbekend bedrag. In april 2019 kocht Microsoft Express Logic, een Amerikaanse softwareproducent bekend van onder andere zijn ThreadX-product, een zogenoemd ‘Real-Time Operating System‘. Dit ‘lichtgewicht’ besturingssysteem is speciaal bedoeld voor gebruik in met internet verbonden hardware. Microsoft heeft in april 2018 al aangekondigd dat het zijn zinnen op de IoT-markt heeft gezet. Het bedrijf stelde destijds dat het gedurende een periode van vier jaar een slordige 5 miljard dollar wilde investeren in IoT-gerelateerde zaken.

Videootje!

Wie benieuwd is naar hoe het CyberX-security platform werkt, kan op zijn gemak naar het ruim twee minuten durende promofilmpje van het bedrijf kijken.