Microsoft Azure IoT Central

Microsoft verstevigt grip op IoT-markt

by Redactie IoT Journaal24 april 2019

De recente overname van de Amerikaanse IoT-specialist Express Logic moet IT-concern Microsoft in staat stellen een stevigere positie op de IoT-markt in te nemen. Althans, dat is de gedachte achter de acquisitie. Express Logic is de maker van IoT-software, waaronder ThreadX, een zogenoemd ‘Real-Time Operating System‘ (RTOS): een ‘lichtgewicht’ besturingssysteem speciaal bedoeld voor gebruik in met internet verbonden hardware. Volgens Express Logic is zijn software wereldwijd bij circa 6,2 miljard apparaten in gebruik.

Zowel Microsoft als Express Logic zwijgen over de hoeveelheid geld gemoeid met de overname. Wel staat vast dat Microsoft het RTOS en daarmee gelieerde producten wil gaan integreren in zijn eigen IoT-productaanbod. Het concern had overigens al een eigen Real-Time Operating System-uitvoering van zijn Windows 10 besturingssysteem (Windows 10 IoT Core) in zijn portfolio. De acqusitie van ThreadX geeft Microsoft nu echter ook toegang tot dat deel van de IoT-markt dat geen Windows-software in apparaten wil integreren. Het biedt Microsoft ook in potentie een afzetmarkt van 6,2 miljard IoT-apparaten die voor beheer en andere toepassingen een beroep gaan doen op zijn IoT-cloudplatform Azure IoT Central. Wat weer een groter deel van de koek van de IoT-markt kan opleveren, iets dat concurrenten Amazon Web Services (AWS) en Google minder prettig zullen vinden. Microsoft staat, volgens marktonderzoeker Canalys)  nu op een tweede plek als het gaat om de IoT Cloud markt, met AWS op een onbetwiste nummer één en Google op nummer drie. De acquisitie van Express Logic kan zomaar het verschil in marktaandeel tussen Microsoft en Amazon verkleinen.

[Tekst loopt door onder de grafiek.]

IoT Cloud platform vendors

Visie en roadmap

Microsoft heeft in april 2018 al aangekondigd dat het zijn zinnen op de IoT-markt heeft gezet. Het bedrijf stelde destijds dat het gedurende een periode van vier jaar een slordige 5 miljard dollar wilde investeren in IoT-gerelateerde zaken. De overname van Express Logic is daar een onderdeel van. Wie benieuwd is naar de visie van Microsoft op de IoT-markt en zijn ‘roadmap’, kan het filmpje terugkijken dat tijdens het ontwikkelaarsevent Build 2018 is opgenomen. Waarschuwing vooraf: het is een lange zit (1 uur en 22 minuten), maar de vooruitspoelknop doet ook hier weer wonderen.