Myriota Satelliet IoT Connectiviteit

Miljoenen dollars voor startup IoT-communicatie via satelliet

door Redactie IoT Journaal28 maart 2018

Wie nu een Internet of Things-oplossing wil implementeren, kan zomaar keuzestress krijgen als het gaat om de connectiviteit. Ga je voor LoRa, NB-IoT, Sigfox of LTE-M? In sommige gevallen heb je echter weinig of helemaal niet te kiezen. Dan is satellietcommunicatie een uitkomst. Dat vonden een paar investeerders ook: zij hebben onlangs 15 miljoen Amerikaanse dollars gepompt in Myriota, een Australische startup die IoT-connectiviteit via de satelliet verkoopt.

Internet of Things-oplossingen kunnen in diverse sectoren uitkomst bieden om zaken als processen te verbeteren en de efficiency en/of output te verhogen. De landbouw is één van die sectoren. Daar zijn inmiddels al aardig wat voorbeelden van te vinden. Alleen, wat doe je als de boerderijen zich in uitgestrekte ‘buitengebieden’ bevinden? Dan heb je op z’n minst een uitdaging als het gaat om de broodnodige connectiviteit. En die is toch broodnodig: zonder netwerktoegang heb je immers geen Internet of Things. Dan komt connectiviteit via satellieten om de hoek kijken. En daar houdt de Australische startup Myriota zich mee bezig.

IoT-transmitters

Het in 2014 opgerichte Myriota komt voort uit een onderzoeksprogramma van de University of South Australia naar mondiale sensor netwerken. Twee van de betrokken wetenschappers zijn destijds Myriota gestart omdat zij een ‘gat in de markt’ zagen als het ging om goedkope en energiezuinige IoT-transmitters die via satellieten communiceren. Inmiddels biedt Myriota een aantal van dergelijke apparaten aan. Zij moeten met slechts twee gewone AA-batterijen als voeding zo’n vier jaar lang kunnen functioneren. De door de Australische startup ontwikkelde bijbehorende software staat borg voor de (versleutelde) datatransmissie en het beheer van de apparaten.

Flinke uitbreiden door geldinjectie

Het ‘gat’ in de markt voor IoT-connectiviteit werd in 2015 ook opgemerkt door exactEarth, een Canadese aanbieder van datadiensten die via zogenoemde ‘nano satellieten‘ werkt. Deze (relatief goedkope) satellieten draaien in een lage baan rond de aarde draaien. ExactEarth pompte destijds een niet bekendgemaakt bedrag in zijn Australische branchegenoot. En nu heeft Myriota een extra bedrag van 15 miljoen dollar (tijdens een zogenoemde ‘Series A‘ financieringsronde) weten op te halen bij een aantal investeerders, waaronder het Amerikaanse Boeing HorizonX (een dochter van de gelijknamige vliegtuigfabrikant).

Met de 15 miljoen dollar wil Myriota allereerst een onbekend aantal nieuwe nanosatellieten de ruimte in schieten. Verder gaat het bedrijf een vijftigtal extra medewerkers aantrekken, het aantal vestigingen uitbreiden (waaronder in de Verenigde Staten en in Azië) én een speciaal IoT-lab in de Australische stad Adelaide openen. Met dat laatste is een slordige 2,72 miljoen dollar gemoeid.

Grotere populariteit voorspeld

Op satellietcommunicatie gebaseerde Low Power Wide Area Networks (LPWAN) zal de komende jaren een aardige vlucht nemen. Dat stelt althans marktonderzoeksbureau Frost & Sullivan in zijn rapport ‘Landscaping IIoT Platforms—Vendor Clusters and Growth Prospects‘. Ook F&S ziet met name brood in toepassingen, zoals de landbouw in buitengebieden. Daarnaast moet het uitkomst bieden bij het wereldwijd volgen van transportbewegingen. De marktonderzoeker denkt dat het op termijn zelfs meer zal worden toegepast dan de ‘gewone’ tegenhangers.

Alex Grant, mede-oprichter en CEO van Myriota, is behoorlijk in zijn nopjes met de 15 miljoen dollar die op de bankrekening van zijn bedrijf is bijgeschreven. Hoe blij? Nou, zo blij dat hij er niet voor schroomt om dat in een speciaal geschoten filmpje van de daken te schreeuwen. Videootje!

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail