Campagne Updates Checken 2020 IoT

Ministerie EZK start campagne over security slimme apparaten

by Redactie IoT Journaal4 februari 2020

Veilige IoT-spullen voor het huishouden: het lijkt een schijnbare tegenstelling. Toch moet het mogelijk zijn om slimme apparaten adequaat af te schermen tegen aanvallen en hackpogingen van kwaadwillenden. Althans, dat is de stellige overtuiging van staatssecretaris Mona Keijzer (ministerie van Economische Zaken en Klimaat, EZK). Als de consument tenminste ook zijn best doet. Door bijvoorbeeld geregeld updates uit te voeren op zijn slimme spulletjes. Het is dan ook ‘t thema van een nieuwe bewustwordingscampagne, gestart door het ministerie van EZK.

Met de slogan ‘Even je updates checken, voordat ze je hacken’, is vandaag een campagne van het ministerie van EZK van start gegaan. Doel is om burgers en buitenlui te wijzen op het feit dat het uitvoeren van regelmatige softwareupdates cruciaal is voor de cybersecurity van slimme apparaten in huis. Speciaal voor dat doel is ook een website in het leven geroepen: www.doejeupdates.nl. Op de site worden ook tips gegeven voor het updaten van slimme apparaten. Het initiatief past in het voornemen van het kabinet om concrete stappen te nemen als het gaat om de cybersecurity van slimme spullen: “De Rijksoverheid consulteert op dit moment over een wetsvoorstel in navolging van Europese regelgeving. Het voorstel is om verkopers te verplichten om software- en beveiligingsupdates aan te blijven bieden voor slimme apparaten, zoals smart tv’s, printers, camera’s, babyfoons en slimme horloges. Consumenten kunnen slimme apparaten daardoor langer en veiliger gebruiken.”

Onderzoek als basis

Aan de basis van de campagne ligt een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van EZK in januari 2020 is uitgevoerd onder 1.201 Nederlanders van 16 tot en met 65 jaar. Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de mensen die slimme apparaten gebruikt, het een goed idee vindt dat het kabinet het aanbieden van software- en beveiligingsupdates op slimme apparaten wil verplichten. Verder blijkt dat één op de zes Nederlanders niet verwacht dat internetcriminelen via hun slimme apparaten digitaal zullen inbreken. Zij denken bijvoorbeeld dat hun data niet interessant is. “Dat is een misvatting. Naar jouw privégegevens zijn internetcriminelen wel degelijk op zoek,” bevestigt onderzoeker en cyberveiligheidsexpert Chris van ’t Hof (oprichter van het adviesbureau Tek Tok) in een officiële verklaring van het ministerie van EZK. “Met een scan van je id-bewijs kunnen zij bijvoorbeeld een auto op jouw naam huren.”

Slimme apparaten in opmars

Ook komt uit het onderzoek naar voren dat het aantal slimme apparaten in Nederland stevig aan het groeien is. De onderzoekers zetten hier wel een kanttekening bij: “Toch weet niet iedereen wanneer zij met een slim apparaat te maken hebben. Vier op de tien Nederlanders blijkt zelfs meer slimme apparaten te hebben dan zij dachten.” Volgens het onderzoek zijn op dit moment de populairste slimme apparaten in huis:

Top 5 slimme apparaten

  1. Smart tv (54,4%)
  2. Printer (46,6%)
  3. Slim horloge (24,7%)
  4. Slimme speaker (23,7%)
  5. Slimme thermostaat (20,5%)