Accenture Outlook Digital Workforce

Nederland staat op achtste plek van landen met digitale vaardigheden

by Paul18 augustus 2016

Er wordt wel vaker onderzoek naar gedaan: hoe is het gesteld met de ‘digitale vaardigheden’ in diverse landen? Zo heeft de ITU (een onderdeel van de Verenigde Naties) een jaarlijkse ‘ICT Development Index’ waarin te zien is hoe men wereldwijd scoort op dat gebied. In de 2015-editie van die index staat Nederland op de achtste plek (2014: nummer 7). En nu heeft ook het ICT-adviesbureau Accenture (samen met Oxford Economics) een eigen internationaal onderzoek naar digitale vaardigheden uitgebracht. Verrassing: Nederland staat ook hier op nummer acht.

Bij de ITU is Zuid-Korea de koploper (waardering 8,93), gevolgd door Denemarken en Ierland. Groot-Brittannië staat op de vierde plek, terwijl Frankrijk genoegen moet nemen met nummertje zeventien. In de Accenture Outlook is het echter de Verenigde Staten die de toppositie inneemt met een score van 42 procent (percentage van de werkenden met digitale vaardigheden). De ITU waardeert de Amerikanen beduidend lager. Daar staan de Verenigde Staten op de vijftiende plek. Ook Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië scoren hoger op de Accenture-meetlat met een gedeelde tweede plaats. De ITU ziet dat allemaal anders en zet hen respectievelijk op veertien, zeventien en vier.

Nederlandse gezondheidszorg: bedroevend op digitaal gebied

Accenture en de ITU zijn het wel eens over de plek van Nederland: nummertje acht. Waarbij de ITU een waardering van 8,53 geeft en Accenture meldt dat hier 36 procent van de beroepsbevolking over digitale vaardigheden beschikt. Volgens het Amerikaanse ICT-adviesbureau zijn overigens niet alle sectoren in Nederland even digitaal ‘fähig’. Uitschieters in de positieve zin zijn ‘Financial Services’ (70 procent), ‘Communications’ (61 procent) en ‘Business Services’. Wat zijn de sectoren waar een aardige digitale inhaalslag moet worden gehaald? De gezondheidszorg scoort met een percentage van 12 procent bedroevend laag. Daar ligt nog een schone taak.

Digitale zelftest

De Nederlandse overheid is al enige tijd bezig om de digitale vaardigheden van de burgers op te vijzelen. Er is zelfs een heuse ‘Digivaardigheidszelftest’ ontwikkeld (inclusief spelfout in één van de vragen). Benieuwd hoe u scoort? Doe de DQ Test zelf maar eens!