Nederlandse operators veelal terughoudend over e-sim

by Redactie IoT Journaal5 oktober 2017

Operators wereldwijd hebben het niet zo op de e-sim, de softwarematig aan te passen chip die de aloude simkaartjes zou moeten vervangen. Het gros van hen is bang dat het te makkelijk wordt voor klanten om over te stappen van de ene naar de andere operator. En dat kan zomaar een stevige omzetderving voor telecommers betekenen. Die aarzeling belemmert helaas de opmars van Internet of Things-oplossingen.

Stel, je gebruikt als organisatie tienduizenden simkaarten (of meer) om allerhande apparaten te laten communiceren met de cloud of een eigen datacenter. En stel dat je op een gegeven moment zou willen overstappen naar een andere operator. Dan heb je een stevige uitdaging: alle simkaarten moeten immers worden vervangen door exemplaren van de nieuwe telecomaanbieder. Dat vormt een flink obstakel voor de grootschalige implementatie van sommige IoT-toepassingen. De oplossing? De e-sim.

Standaard is klaar voor gebruik

De GSMA, de mondiaal opererende branchevereniging van de mobiele telecomindustrie, heeft inmiddels wel de officiële specificaties voor de e-sim klaar. Inclusief de specificaties voor de softwarematige aanpassingen die het overstappen tussen operators via de e-sim mogelijk moeten maken. Chipmakers, Gemalto bijvoorbeeld, hebben de hardware allang klaar. En sommige fabrikanten, zoals Apple, zijn al een tijdje in de weer met een e-sim in hun apparaten.

Lauwwarme reacties operators

In Nederland is er bij operators echter nog niet veel enthousiasme te vinden voor de uitrol van de e-sim. Dat blijkt maar weer eens uit een recent rondgang bij de Nederlandse telecomaanbieders. Techwebsite Tweakers belde met hen en kreeg eigenlijk alleen van Tele2 concrete details te horen: het bedrijf wil de e-sim in het najaar van 2017 in Nederland introduceren. Vodafone en T-Mobile bevestigen desgevraagd aan de Tweakers-redactie dat ook zij met de e-sim gaan werken, maar wanneer? Daar doen zij dan weer geen mededelingen over. KPN onthoudt zich geheel van commentaar, anders dat zij de technologische ontwikkelingen altijd met interesse volgen.